Ivar Arpi:Radikal islamism drabbar alla

Ivar Arpi
Publicerad
Eiffeltornet lystes i dag upp med franska trikoloren för att hedra offren i Parisdåden.

Eiffeltornet lystes i dag upp med franska trikoloren för att hedra offren i Parisdåden.

Foto: Frank Augstein / TT / NTB Scanpix
Annons

I samband med islamistisk terrorism uppkommer alltid samma diskussion. Hur representativa är terroristerna för islam? Inte särskilt. Men som icke-muslim är det vanskligt att bestämma vad som är äkta respektive falsk islam. Det behöver man heller inte göra. Det räcker med att konstatera att radikal islamism förvisso inte representerar hela islam, men att islam har ett problem med radikal islamism. Ett problem som dessutom drabbar oss alla.

I Sverige har vi länge ignorerat det växande problemet med radikalisering av unga muslimer företrädesvis i utanförskapsområden. Allt fler moderata imamer varnar för detta. Tyvärr har muslimska samfund varit för dåliga på att ta striden med radikal islamism.

En styrelseledamot för al-Rahmanmoskén i Eskilstuna skrev stöttande ord till en svensk IS-jihadist på Facebook. En imam i Gävle moské har likaså stöttat IS. I Göteborg knyts Bellevuemoskén ofta till extremism, även om det är oklart om det mer är en mötesplats.

De som har försökt påtala problemen har stämplats som rasister och islamofober.

Annons
Annons
Eiffeltornet lystes i dag upp med franska trikoloren för att hedra offren i Parisdåden.

Eiffeltornet lystes i dag upp med franska trikoloren för att hedra offren i Parisdåden.

Foto: Frank Augstein / TT / NTB Scanpix

Ofta är det svenska muslimska organisationer – exempelvis Sveriges unga muslimer, Muslimska mänskliga rättighetskommittén och Islamiska förbundet – som legat bakom. De är mer måna om att anklaga de som skriver om de här frågorna för islamofobi än att själva ta striden mot extremismen. Man kan undra varför. De torgför nämligen ofta samma berättelse: om en islamofob västvärld som är ute efter att bekämpa islam. Det är samma berättelse som Al-Qaida och IS använder. Även om man inte stöttar jihadism så utgör den här sortens ideologi en grogrund och ökar polariseringen i samhället.

Det måste vara slut med det nu. Man är inte för radikal islamism om man försvarar muslimer mot absurda anklagelser. Och man är inte islamofob för att man ser det stora hotet från radikal islamism.

Eiffeltornet lystes i dag upp med franska trikoloren för att hedra offren i Parisdåden. Foto: Frank Augstein / TT / NTB Scanpix

Så hur vanliga är ”vanliga muslimer”? Enligt en färsk studie av den holländske sociologen Ruud Koopmans verkar uppfattningar som i regel anses tillhöra radikal islamism verkar vara mer utbredda än man tidigare har trott. Koopmans har undersökt attityder hos självidentifierade muslimer från Turkiet och Marocko i Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Belgien, Österrike och Sverige. Både fundamentalism och fientlighet mot andra grupper är relativt vanliga. 43 procent av svenska muslimer (med rötter i Turkiet) vill inte ha homosexuella som vänner, 37 procent anser att man inte kan lita på judar och 52 procent av muslimerna i undersökningen anser att väst är ute efter att förstöra islam. 43 procent av svenska muslimer tycker att muslimer borde återvända till islams rötter, 67 procent tycker att det bara finns en tolkning av islam och hela 52 procent anser att det är viktigare att följa religiösa lagar än lagarna i Sverige.

Annons
Annons

Utifrån dessa svar kan man inte avgöra stödet för radikal islamism, men attityderna säger något om grogrunden för den bland svenska muslimer.

Det finns också stora skillnader mellan olika grupper av muslimer i Koopmans studie. Något som talar för att det inte finns något inneboende problem inom islam, utan att det snarare handlar om vilka tolkningar som för tillfället har medvind.

Det som talar för att en islamistisk rörelse nu drar genom den muslimska världen är att yngre och äldre muslimer uppvisar ungefär samma grad av fundamentalism.

Medan vänster- och högerextremism är mer av ett ungdomsfenomen i Sverige går det inte att urskilja någon skillnad mellan generationernas attityder bland muslimerna i undersökningen. Det betyder också att problemet med radikal islamism inte kommer att försvinna i första taget.

”Ett hot i nivå med nazismen på 1930-talet”svd.se
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons