ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Bevarad charm sprider ljus året runt

Med ett brinnande intresse för färg och form och med inställningen att ta hjälp där det behövs har Camilla Runberg och Tom Nyman renoverat och inrett den stora sekelskiftesvillan i Saltsjöbaden. Och det gröna huset är åter grönt.

Joanna Drevinger
Publicerad
Annons

När vi går backen upp mot det ståtliga gröna huset kan vi inte låta bli att tänka på hur det är här på vintern, när det är is och snålblåsten viner. Men de ljumma vindarna och en blick över Baggensfjärden åt ena hållet och Neglingeviken åt det andra får oss att glömma den kalla årstiden.

Saltsjöbaden blev i slutet av 1800-talet känt som en plats för rekreation när Knut A Wallenberg, som bland annat var chef för Stockholms enskilda bank, köpte 890 hektar mark. Hans vision var att området skulle bli en återhämtningsplats för den moderna människan. Den stora gröna trävillan byggdes 1909, antagligen som sommarhus åt bemedlade stockholmare som just ville ut på landet under sommaren. Men det är inget litet hus. Runt 400 kvadratmeter är fördelade på fyra våningar inklusive vind och källare. Det mest slående är de många och stora spröjsade fönstren genom vilka ljuset flödar in.

Laddar…