Sanders-anhängare i Milford, New Hampshire, hösten 2019.
Sanders-anhängare i Milford, New Hampshire, hösten 2019. Foto: Neal Waters/TT

Sanders filosofi lever vidare i nedstängt USA

Svensk-amerikanska Kira Josefsson var en av många unga som engagerade sig i Bernie Sanders valkampanj. För SvD skildrar hon hur engagemanget har tagit ny form under coronakrisen.

Publicerad

Den 18 mars, några dagar efter att coronakrisen börjat sätta tydliga spår i New York, fick jag för första gången ett mejl från Bernie Sanders utan en länk med uppmaning att ge pengar till kampanjen. Mitt hjärta sjönk. Kvällen innan hade Joe Biden vunnit Florida, Illinois och Arizona i Demokraternas primärval. Efter Sanders plötsliga förlust på supertisdagen bara några dagar tidigare, då de resterande kandidaterna hade dragit sig ur och alla förutom Elizabeth Warren ställt sig bakom Biden, var en seger osannolik.

Jag tog en löptur. Påskliljorna lyste gula i backen, magnolians knoppar var på väg att slå ut. I parken fanns en ny nervositet och alla försökte undvika varandra så gott det gick på de smala stigarna. Ett par veckor senare var hela landet satt på paus. Min vanligtvis trafiktäta gata är i dag tyst och stilla förutom ambulanssirenerna som fortsätter att ljuda över staden, även om maj månads sjunkande dödstal ger ett visst andrum. 36 miljoner människor har hittills sökt arbetslöshetsunderstöd och alla delstater förutom Wisconsin har skjutit upp sina val.