RecensionNya filmer

Marriage storyInte Baumbachs roligaste – men troligen sorgligaste

Scarlett Johansson och Adam Driver spelar ett beundrat konstnärspar.
Scarlett Johansson och Adam Driver spelar ett beundrat konstnärspar. Foto: Netflix

Noah Baumbachs skilsmässodrama fångar på pricken hur ett par tappar kontrollen. Det är förmodligen hans sorgligaste film, men Adam Driver och Scarlett Johansson gestaltar balanserat hur känslor trängs undan.

Jon Asp
Publicerad
Annons

Få regissörer kan som Noah Baumbach göra så halsbrytande roliga och samtidigt sorgliga filmer. Tänk Jeff Daniels misslyckade författare i ”The squid and the whale”, Nicole Kidmans djupt destruktiva succéförfattare i ”Margot at the wedding” eller Ben Stillers förbittrade titelperson i ”Greenberg”. Patetiska och i flera fall ordentligt osympatiska rollkaraktärer – ändå är det svårt att inte fatta tycke för dem.

Med Baumbachs senaste film ”Marriage story” förhåller det sig delvis annorlunda. Den är visserligen både rolig och sorglig, men också mindre iögonfallande och mer lågintensiv än hans tidigare filmer. Rollfigurerna är inte heller lika osympatiska, och om än färgstarka inte lika excentriska. Det är som om tiden, det amerikanska livet i förhållande till marknadens konjunkturer, hunnit ikapp Baumbach, tvingat fram en normalisering och en viss anpassning även i regissörens artegna universum.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons