Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Bianca Ingrosso: ”Ibland känner jag att det inte finns något kvar av mig”

Foto: Rickard L Eriksson

Bianca Wahlgren Ingrossos utstrålning går rakt genom mobilskärmar och tv-rutor. SPG träffar drottningen av sociala medier och pratar pengar, magsår och ikoniska släktingar.

Text: Victor Johansson - 4 december 2019
Annons

Bianca Ingrosso lutar sig tillbaka, spärrar upp ögonen, spretar med fingrarna i luften och skriker:

– Aaahhh!

Det är mitten av november och hon försöker sätta ord på hur det känns när den dagliga pressen blir för stor.

– Antingen blir jag lättirriterad och odräglig, eller så får jag ångest, går in i mig själv och börjar överanalysera allt. Jag tänker att jag har gjort fel fast jag kanske inte gjort det. Har jag varit snäll mot alla? Sa jag något dumt i den där videon?

Hon kryper upp i fåtöljen, viker in benen under kroppen och drar kappan omkring sig.

– Jag tar åt mig väldigt av vad folk tycker och undrar vad de ska tänka om mig när de går därifrån. Om de inte tyckte att jag var en bra person så får jag jättemycket ångest. Jag är väldigt mån om att bli omtyckt.

Många har utsetts till rösten för en generation. Få har tagit rollen lika självklart som Bianca Ingrosso. Hudlös och ocensurerad, driven av lust och självtvivel, konsumtion och längtan efter mening, uttrycker hon vad det är att vara ung 2019. En miljon människor följer henne på Instagram, 310 000 prenumererar på hennes Youtube-kanal. Wahlgrens värld, realityserien på Kanal 5, lockar runt 300 000 tittare per avsnitt. Sommarpratet i P1 – där hon 2018 öppet berättade om sina ätstörningar och föräldrarnas skilsmässa – slog rekord med över en miljon lyssnare första veckan. Dessutom har Bianca Ingrosso inlett en karriär som entreprenör med skönhetsmärket Caia cosmetics. Kärleken till smink föddes i mammans scenloge.

Annons
Annons
Bianca Wahlgren Ingrosso var känd redan som bebis, men i realitysåpan Wahlgrens värld är hon den största stjärnan.

Bianca Wahlgren Ingrosso var känd redan som bebis, men i realitysåpan Wahlgrens värld är hon den största stjärnan.

Foto: Rickard L Eriksson

– Som liten satt jag backstage när mamma var på turné. Det var sminköserna som var i logen under hela kvällens gång. De hade alltid tid för mig och jag fick hjälpa till med att locka peruker och städa sminkbord. Där fick jag känna en tillhörighet och blev aldrig exkluderad. Jag fick alltid vara med.

Caia cosmetics hemsida kraschade vid lanseringen, lagret tog slut på två timmar och 2019 släpptes siffror om 100 000 sålda produkter. Men företaget har också fällts av reklamombudsmannen för sexistisk reklam.

Samtidigt har rollen som influencer gjort henne till mångmiljonär. Bolaget Bianca Ingrosso AB omsatte förra året 17 miljoner kronor. I samarbeten med företag på sociala medier kan hon ta upp till 200 000 kronor per bild. Hon beskriver konsumtion som största drivkraften.

– Jag måste spendera pengar för annars får jag ingen motivation att jobba. Min lägenhet var exempelvis ett spontanköp, jag kände bara att jag ville flytta, gick på en visning och köpte den. Det är bra, för nu måste jag jobba tillbaka de pengarna nästa år.

Bianca Wahlgren Ingrosso var känd redan som bebis, men i realitysåpan Wahlgrens värld är hon den största stjärnan. Foto: Rickard L Eriksson

Hallwylska palatset, Stockholm. Bianca Ingrosso har svårt att sitta ner, ett magsår smärtar. Hösten har varit intensiv.

– Allting går så fort, samtidigt som många drar i mig från alla håll. Ibland vet jag inte själv vem jag är när jag kommer hem. Det finns ingenting kvar av mig.

Annons
Annons

Bianca Ingrosso föddes in i offentligheten. Efter en barndom som artist – hon deltog i Junior Eurovision song contest 2006 och medverkade i Sound of music 2007 – fann hon sig uttråkad i familjens soffa som tonåring. Föräldrarna Pernilla Wahlgren och Emilio Ingrosso hade separerat, artistdrömmen hade slocknat. Pernilla Wahlgren startade en blogg åt dottern och satt själv uppe och spökskrev inlägg om nätterna. Följarskaran växte, Bianca Ingrossos intresse väcktes och efter medverkan i Let’s dance 2016 kom det folkliga genombrottet med Wahlgrens värld samma år.

– Jag hade inte haft något av detta om det inte vore för Wahlgrens värld. De första två åren var ett helvete, alla fick se en ung vuxen kvinna som inte mådde bra och var deprimerad. Men sedan känns det som om jag har blivit en syster till hela svenska folket. Jag tror de har gått igenom alla faser med mig och nu verkar det som om många har omfamnat mig.

Hon har byggt en hel industri runt sin egen person. Senaste året har hon lagt ner både blogg och podcast för att minska pressen. Hon beskriver kamerateamet som ett stöd.

– Det är stöttande att ha filmteamet med mig. De följer med mig hela dagen och sedan får jag sitta ner på en stol och svara på hur saker och ting har känts. ”Vad tänkte du när den personen sa det där?”. Det blir som att gå till psykologen där jag bearbetar allt som hänt.

När är det märkligaste tillfället du haft kamerateamet runtomkring dig?

– Jag har vaknat och så har kameran bara stått där. En gång, efter att Benjamin vunnit Melodifestivalen, hade vi haft efterfest och alla var fortfarande fulla när vi vaknade på morgonen. Då var det lite märkligt att ha ett filmteam i köket.

Annons
Annons
Rickard L Eriksson
Foto: Rickard L Eriksson

Hur pass vinklad är din person i Wahlgrens värld?

– De första två åren sa jag ’jag vinklas så fel, detta är ju inte jag’. Men det var jag, jag var ju så vidrig. Jag tycker att jag vinklas rättvist, men ibland klipps kanske min komiska sida på ett sätt som gör att man inte förstår sarkasmen.

Din mormor Christina Schollin kritiserade dig i en intervju med SvD där hon beskrev dig som gränslös i tv-serien.

– Jag känner ju mormor. Hon har inte en sarkastisk humor, allt är väldigt gulligull. Hennes man Hasse, min morfar, är tvärtom och har den sjukaste jävla humorn. Alla barn fick hans humoristiska sida. Mormor förstår inte riktigt när vi andra är sarkastiska.

Har du sett hennes filmer?

– Nej, jag har aldrig sett något som mormor eller morfar har gjort. Jag gick på releasefesten för hennes nya bok där de visade klipp och jag har inte förstått att hon varit en av Sveriges största skådespelare? Det hade jag ingen aning om. Hon har varit på Oscarsgalan och är ju tydligen en ikon. Jag hade helt missat det, det är inget vi pratar om i familjen. Nu skulle hon vara med i Skavlan. ’Ska mormor gästa Skavlan?’ tänkte jag.

Foto: Rickard L Eriksson

Förgyllda keruber sträcker sig mot himlen, bistra generaler stirrar från oljemålningar. Bianca Ingrosso slår sig ner i salongen och berättar om relationen till sina följare. Sedan hon gått ut med sin bulimi är det på sociala medier hon finner största stödet.

Annons
Annons

– När det kommer till psykisk ohälsa och mina ätstörningar så pratar jag alltid först med mina följare. Det faller sig mer naturligt än att sitta ner med min familj och säga hur jag mår. Alla i min familj vill göra allting till ett skämt, så jag kan tycka att det är obekvämt att prata om djupa grejer med dem. Jag tycker överlag att det är jobbigt att prata face to face med någon som känner mig väl. Även min psykolog har jag svårt att prata med sådant om. Jag är bekvämare med mina följare och många har gått igenom samma sak.

Du har aldrig övervägt ett jobb utanför offentligheten?

– Vi har en person i familjen som jobbade på bank och nu är han brandman i Dalarna. Peter heter han. Vi skäms över honom, haha. Vi driver alltid om att vi tycker det är pinsamt att vi har en okänd människa i släkten.

Vem är den viktigaste personen i ditt liv?

– Min lillebror Benjamin. Om han slutar tro på mig, då tappar jag nog tron på mig själv också.

Vad skulle du ge dig själv för råd som tonåring?

– Så jävla mycket men ändå ingenting. Man måste gå igenom resan för att hamna där man är. Jag skulle inte göra något annorlunda: skitperioder, misstag, läxor, käftsmällar. Jag skulle inte vilja ha något ogjort. Även om jag inte är perfekt idag så älskar jag resan jag gjort.

Annons