Var tredje utan symptom smittad på äldreboende

Mer en än tredjedel på två äldreboenden har testats positivt trots att de inte haft några symptom.
Mer en än tredjedel på två äldreboenden har testats positivt trots att de inte haft några symptom. Foto: Pontus Lundahl/TT

Var tredje testad person på två äldreboenden i Stockholm som inte visade symptom på coronaviruset visade sig ändå vara smittad. Avslöjandet från Familjeläkarna bekräftar farhågor från andra äldreboenden.

Jan Majlard
Publicerad
Annons

– Vi kan ju se att det finns en stor grupp boende på äldreboenden som uppenbarligen är bärare av det nya coronaviruset och det här tycker vi är en oerhört viktig information för alla som bor där och de som arbetar, säger Stefan Amér, verksamhetschef för Familjeläkarna, till Sveriges Radios Ekot.

SvD intervjuade under torsdagen anställda på ett kommunalt äldreboende i Huddinge kommun som uttryckte liknande farhågor. ” Vi vill inte vara kanonmat”, som en av de anställda, Sabina Raibaut, uttryckte sig.

Man berättade vidare att den så efterfrågade testningen mot coronaviruset hade blivit skjuten på framtiden och att skyddsutrustning saknades.

På fredagsmorgonen sms:ade Sabina Raibaut, som även fungerar som skyddsombud på hemtjänsten i Vårby gård, och berättade att man just fått besked om att skyddsförkläden var slut samtidigt som flera coronapatienter förväntas komma hem från sjukhus under dagen efter att ha vårdats akut.

Oron delas av flera andra som jobbar inom äldrevård och hemtjänst som SvD varit i kontakt med under veckan.

Familjeläkarna ansvarar för läkarvården på nästan 200 äldreboenden i Stockholm. På två av sina boenden har man genomfört covid-19 tester på alla äldre – även de utan symptom. 

Resultatet blev att cirka en tredjedel av de äldre som inte uppvisade några symtom ändå testade positivt.

54 symptomfria äldre testades. Av dem visade sig 20 bära på viruset. De här 20 personerna har inte heller utvecklat symptom efter några dagar,

– Det är väldigt viktigt att man undersöker det här närmare för att man inte ska få smittspridning på enheter som hittills har klarat sig från covid-19, säger Stefan Amér.

Om de boende utan symptom hunnit smitta andra kan man ännu inte svara på.

Resultatet borde få konsekvenser för vården, säger Stefan Amnér:

– Genom att använda skydd i patientnära kontakter i äldrevården skapar vi en ytterligare skyddsbarriär som kan hjälpa patienter att undvika smitta och även att smitta kan överföras till personal, säger han.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons