Människan i provröret. Reportage från genteknikens frontlinjerGentekniken låter oss se vem en människa ska bli

En anställd på Botjkovs forskningscentrum för medicinsk genetik i Moskva kontrollerar en bakterieodling i arbetet med genredigering.
En anställd på Botjkovs forskningscentrum för medicinsk genetik i Moskva kontrollerar en bakterieodling i arbetet med genredigering. Foto: TT

Vi är de människor som vi programmerats att vara, men med modern genteknik går detta att redigera – dessvärre också av diktaturer. Fredrik Sjöberg läser två böcker om de gensekvenser som styr vilka vi blir.

Fredrik Sjöberg
Publicerad
Annons

Om jag hade haft en bror, enäggstvilling, som via adoption från födseln vuxit upp i en familj väsensskild från min egen; om så, hur lika vore vi ändå? Jag menar nu inte anletsdrag, längd, midjemått och andra sådana yttre egenskaper. Där hade vi nog varit skrämmande lika, särskilt nu efter 60 år. Men allt det där andra? Personligheten, diagnoserna, yrkeskarriären.

Hade också han studerat naturvetenskap, men snart nog skaffat sig ett annat arbete, lika fritt som illa betalt? Hade han bildat familj som ung och tre decennier senare skilt sig under svåra samvetskval? Hade han vägrat göra militärtjänst, varit ateist och även i övrigt skeptiker så till den grad att han liksom ständigt var på jakt efter något att inte tro på? Hade han haft svårt att uthärda ensamhet? Samlat skalbaggar?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons