KrönikaRockström om klimatet
Flera tecken pekar på att återhämtningen efter coronakrisen kan bli startskottet för en kraftfull omställning mot en mer hållbar värld, i stället för att vi återgår till det ”normala”. Angela Merkels tal den 28 april blir en avgörande fingervisning om vart vi är på väg.
Det är någonting speciellt i luften. Mitt i den globala coronakrisen, som nu tagit 190 000 liv och som tvingat världsekonomin på knä, blåser det en allt mer stadig vind av förändring. Mitt i den djupa hälsokris vi befinner oss i, där fokus är och skall vara på att lösa de omedelbara hoten för människors liv, växer en allt starkare och öppen diskussion om att pandemin är ett uttryck för något större. En oro för att något djupare är fel. Att det bottnar i vårt misslyckande med hur vi hanterar vår globaliserade värld på en alltmer nersliten planet.
Det är både överraskande och positivt att se med vilken mognad och systeminsikt som breda samhällslager nu kliver fram och gör klart att vi under inga omständigheter skall återgå till den ohållbara och sårbara världen "före corona". Frågan blir, kan detta vara det stora ögonblicket? Är detta den sociala tröskelpunkt (tipping point) som världen så länge har varit i behov av? Startskottet på den stora resan till en resilient och hållbar framtid för alla människor på Jorden?