Odd Nerdrum kan vara felaktigt dömd

Norska konststjärnan Odd Nerdrum, som har en internationell karriär, har troligen betalt det han ska i skatt till den norska staten. Därmed skulle han felaktigt ha blivit dömd till nära tre års fängelse för skattebrott av Borgating lagmansrett i Oslo i juni i år. Det uppger norska tidningen Dagbladet, som granskat domen och spårat fram nya bevis som talar för Nerdrums sak.

Clemens Poellinger
Publicerad
Annons

Dagbladets journalister har bland annat grävt fram ny information ifrån österrikiska bankkonton och isländska självdeklarationer. Dokumentationen tyder på att den norska domstolen räknat fel på Nerdrums intäkter från försäljning genom hans amerikanska gallerist. Man har hävdat att han tjänat 700 000 dollar mer än vad som varit fallet.

Därmed tycks Odd Nerdrum ha skattat för samtliga sina inkomster. Däremot framgår det inte om han betalat skatten i tid eller till rätt land. Försummelser som enligt de norska skatteexperter Dagbladet kontaktat inte skulle kunna ge fängelsestraff utan enbart böter, alternativt ett frikännande.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons