Dick Harrison:Svensk lögnfabrik spred ”fake news” – på 1400-talet

Dick Harrison
Kung Karl Knutsson försökte bättra på sin svaga position genom folkliga danskhatarvisor med lågt sanningsvärde.
Kung Karl Knutsson försökte bättra på sin svaga position genom folkliga danskhatarvisor med lågt sanningsvärde. Foto: Album/TT

Dagens näthatare tillskriver sina fiender ofattbara mått av ondska och svekfullhet. Men frågan är om inte våra nättroll hade imponerats av upphovsmännen till 1400-talets ”danskhatarvisor”.

Dick Harrison
Publicerad
Annons

I våra dagar råder det sannerligen ingen brist på bisarra påståenden, medialt uppförstorade halvsanningar och rena fake news. Massmedia dignar under överdrifter och ljug – tyvärr av goda skäl, eftersom dylikt har en trist tendens att gå hem i stugorna. Adolf Hitler, själv en mästare inom genren, konstaterade i Mein Kampf att en stor lögn fungerar bättre än en liten, eftersom få är beredda att acceptera att man verkligen kan ljuga så grovt som storlögnare gör. Som exempel anförde Hitler att de tyska judarna och marxisterna hade ljugit ihop en historia om att Tysklands nederlag i första världskriget berodde på den tyska militärledningens tillkortakommanden. (Väl att märka är den i dag vedertagna uppfattningen att Hitler hade fel och att nederlaget verkligen berodde på att den tyska militären var svagare än dess motståndare.)

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons