Privat livvakt kopplades in – blev ”dålig thriller”

Helle Klein vill fortsätta delta i den offentliga debatten, trots att hon tvingades leva med livvakt. ”Rädslan är den perfekta grogrunden för extremism”, säger hon.
Helle Klein vill fortsätta delta i den offentliga debatten, trots att hon tvingades leva med livvakt. ”Rädslan är den perfekta grogrunden för extremism”, säger hon. Foto: Tomas Oneborg

Efter nazisthoten blev hon beroende av livvakt. Men journalisten och debattören Helle Klein kände sig aldrig tryggare med de privata säkerhetsbolagen. ”De tjänar pengar på vår rädsla”, säger hon.

Åsa Erlandsson
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Hon minns inte vad det stod i det första sms:et, men hon minns hur punktliga de var. Varje morgon, middag och kväll plingade det till i hennes mobil. ”Judarna är ett pack”. ”Judarna ska förintas”. ”Landsförrädare”. Och så bilder på Adolf Hitler.

Dagen innan meddelandena började invadera Helle Kleins telefon hade hon twittrat ut sitt stöd för kriminologen Jerzy Sarnecki som deltagit i en debatt om invandrare och brottslighet. Det blev starten på en 1,5 års lång period som förändrade Helle Kleins liv.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons