”Ingen mänsklig rättighet känna igen sig i sitt land”

Rakel Chukri, Jens Liljestrand, Elsa Westerstad och Ivar Arpi diskuterade invandring och integration i SvD:s monter på Bokmässan.
Rakel Chukri, Jens Liljestrand, Elsa Westerstad och Ivar Arpi diskuterade invandring och integration i SvD:s monter på Bokmässan. Foto: Staffan Löwstedt

Invandring förändrar Sverige för snabbt, menar SvD:s ledarskribent Ivar Arpi. Men han får mothugg:

– Det är inte en mänsklig rättighet att känna igen sig i sitt eget land, sa kulturjournalisten Rakel Chukri när de båda möttes i en debatt i SvD:s monter på Bokmässan i Göteborg.

Anders Q Björkman
Publicerad
Annons

Vad har Sverige vunnit på invandring – och har något gått förlorat? Det var ämnet för en debatt det slog gnistor om i SvD:s monter på Bokmässan i Göteborg på fredagseftermiddagen. Utgångspunkten var två tidningsartiklar, dels den Expressens Jens Liljestrand publicerade på nationaldagen i somras, dels den som SvD:s Ivar Arpi skrev bara några dagar senare.

Båda texterna tog upp hur invandring har påverkat landsortsstäder. Liljestrand konstaterade i sin artikel att landsbygden, som länge fört en tillvaro som avfolkat ålderdomshem, nu också blivit en flyktingförläggning. Ivar Arpi i sin tur, skrev att det är demografin, inte ekonomin, som gör att väljare röstar på partier som vill minska invandringen radikalt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons