Annons

Här är svaren på vanliga 5G-frågorna

Väntan är över – framtidens mobilnät är här.
Som enda operatör i Sverige har Tele2 lanserat riktig 5G.
Men vad innebär det egentligen? Och vilka är fördelarna?

Så kom det till Sverige till slut, den efterlängtade 5G-tekniken.

Redan den 24 maj kunde de första Tele2-kunderna surfa med 5G i Stockholm, och nyligen lanserades det även i Göteborg och Malmö.

Och förväntningarna är höga. Här är svaren på några av de vanligaste frågorna om den nya generationens mobilnät och vad 5G kan innebära för samhället.

Vad innebär 5G egentligen?

Fördelarna är många: snabbare surf, mindre buffrande vid streaming, bättre spelupplevelser online och ett mer pålitligt nät vid hög belastning, för att nämna några.

Mobiliteten ökar och du blir inte lika beroende av wifi

Kort sagt ger 5G oss en mycket snabbare, säkrare och mer pålitlig mobiluppkoppling.

Det ger oss möjlighet att hantera fler uppkopplade enheter samtidigt – i allt från smarta städer till smarta sommarstugor – och är helt enkelt en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta utveckla framtidens uppkopplade samhälle.

– Många produkter i våra hem är redan i dag uppkopplade, men majoriteten är uppkopplat mot wifi. Fördelen med 5G blir att mobiliteten ökar och du blir inte lika beroende av wifi, säger Björn Lindberg, nätexpert på Tele2.

Vad är skillnaden mellan 4G och 5G?

5G är hela fyra gånger snabbare än 4G. Med Tele2s 5G surfar du i hastigheter över 1 Gbit per sekund – vilket också är upp till 50 procent snabbare än hos andra operatörer i Sverige.

Detta är möjligt eftersom Tele2 är den enda operatören som har lanserat ett 5G-nät med den teknikstandard som används i resten av världen, och som ger de hösta 5G-hastigheterna.

Samtidigt som 5G kommer att rullas ut i allt större utsträckning i Sverige gör det fortfarande satsningar på 4G-nätet.

– Databehovet hos privatpersoner ökar med cirka 30 procent varje år och alla kommer inte kunna använda 5G direkt. Därför moderniserar vi och uppdaterar 4G-nätet samtidigt som vi bygger ut 5G i Sverige, säger Björn Lindberg.

Behöver jag köpa en ny telefon?

Du behöver ha en telefon som har stöd för 5G. I dag är följande mobiler helt redo att användas i Tele2:s 5G-nät: Samsung Galaxy S20 5G, Samsung Galaxy S20+ 5G, Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, Huawei P40, Huawei P40 Pro, Xiaomi Mi 10, Xiaomi Mi 10 Pro och Sony Xperia 1 II. Många fler är på gång.

När och var kan jag använda 5G-nätet?

Under 2020 och de kommande åren kommer 5G-nätet att byggas ut successivt över Sverige. Men redan nu är Tele2s 5G-nät öppet att använda i Stockholms innerstad och på platser i Göteborg och Malmö. För att vara en av de första som upplever de högsta 5G-hastigheterna på marknaden behöver du Tele2s abonnemang Obegränsad och en 5G-redo mobiltelefon.

Annons
Detta är en annons från Tele2, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.