Noel tävlar i Rubiks kub
Tycker du att det verkar omöjligt att lösa en rubiks kub? Tolvåriga Noel fixar det på några sekunder. I helgen tävlar han i SM.
Noel samlar ihop alla kuber han hittar och lägger dem framför sig på vardagsrumsbordet hemma i Vallentuna. Det är 29 stycken, men många är hos hans pappa så egentligen har han fler.
– Det finns flera tusen olika sorters kuber. Vissa kan man tävla med och andra inte, förklarar Noel.
Hans favorit är den som heter 2x2. Den har bara två bitar i varje rad, i stället för tre som den klassiska kuben.
– Den är jag snabbast på. Jag löser den på fem sekunder. De som är bäst gör det på en sekund, säger Noel och berättar att han klarat den på 0,42 sekunder hemma en gång.
Men tyvärr är det bara det man gjort på tävlingar som räknas. Då är tiden också ett snitt av flera omgångar.
Hur har du gjort för att bli så bra?
– Man måste ha tålamod och lägga ner tid. Det kommer inte att gå om man inte lägger i högsta växeln. Det går inte på en dag, utan det tar sin tid.
Allt började för ungefär tre år sedan. Då höll många i Noels skola på med rubiks kub.
– Jag tänkte att om de kan så kan jag. Jag satte mig i ett rum och kollade på en guide på Youtube. Det tog en eller två veckor att lära sig lösa en 2x2. Jag kommer ihåg hur imponerade alla blev när jag kom till skolan och hade lärt mig, säger Noel.
När han hade lärt sig lösa en 2x2, var det ganska lätt att lära sig den klassiska 3x3. Och så har det fortsatt. Den här helgen tävlar han i SM med 2x2, 3x3 och 4x4. Dessutom ska han kanske tävla med specialkuberna Pyraminx och Square-1.
– Att lära sig Square-1 är svårast. Man använder siffror, parenteser och slashtecken i stället för bokstäver, säger Noel och förklarar att man brukar använda en kombination av bokstäver för att komma ihåg de olika dragen. Det kallas algoritmer.
Det finns också olika metoder för att lösa kuberna. För att lösa en 3x3 på det snabbaste sättet behöver man komma ihåg 78 (!) algoritmer. Och en algoritm kan vara runt 20 drag lång. Noel har hittills lärt sig hälften av de 78 algoritmerna.
– Alla utom de algoritmerna gör jag på det snabbaste sättet. Målet är att få en officiell tid på under 10 sekunder, men då måste jag lära mig den där biten som jag inte kan. Nu är mitt officiella rekord 21,95 sekunder och hemma har jag klarat den på 12,9.
Hur gör du för att komma ihåg allt?
– Det bästa är att inte försöka komma ihåg, utan att använda muskelminnet. Om man gör det ett antal gånger så kommer det till slut att sätta sig. Det gäller att inte sluta, för då kommer det försvinna från muskelminnet.
Erbjudande - prova SvD Juniorjunior.prenservice.se