ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya romaner

Ett halvt liv av kärlekBitterljuv kärleksroman – oupphörligt fängslande

Eileen Chang (1920–1995) blev snabbt en av Shanghais mest framgångsrika  författare, men på 1950-talet lämnade hon Kina och bosatte sig i USA.  ”Ett halvt liv av kärlek” utspelar sig i Shanghai och Nanjing under 1930-talet.
Eileen Chang (1920–1995) blev snabbt en av Shanghais mest framgångsrika författare, men på 1950-talet lämnade hon Kina och bosatte sig i USA. ”Ett halvt liv av kärlek” utspelar sig i Shanghai och Nanjing under 1930-talet.

Med Ang Lees hyllade film ”Lust, caution” fick Eileen Changs författarskap nytt liv för en bred publik. Nu ges hennes bitterljuva kärleks- och vänskapsroman från 1948 ut på svenska för första gången.

Magnus Eriksson
Publicerad
Annons

Det är förvillande att förlaget anger den engelska titeln som originaltitel på den kinesisk-amerikanska författarinnan Eileen Changs roman ”Ett halvt liv av kärlek.” Ursprungligen publicerades den 1948 på kinesiska, som följetong i en tidning i Eileen Changs hemstad Shanghai. 1966 gavs den ut i bokform i Taiwan, och först häromåret översattes den till engelska. Själv lämnade Eileen Chang Kina efter det kommunistiska maktövertagandet och levde i USA till sin död 1995.

Eileen Chang har fått sitt stora erkännande postumt, kanske främst för sina noveller och kortare romaner. En av dem filmades också av Ang Lee, ”Lust, Caution”. ”Ett halvt liv av kärlek” rör sig i det större formatet. Det är en brett upplagd roman om kärlek. Den utspelas i Shanghai och Nanjing under 1930-talet med några mer sammanfattande kapitel som knyter ihop de olika livsödena på 1940-talet.

Laddar…