Hur ska jag tolka svaret på mitt antikroppstest?

Flera aktörer erbjuder nu antikroppstest för covid-19.
Flera aktörer erbjuder nu antikroppstest för covid-19. Foto: Johan Nilsson/TT

Allt fler antikroppstestar sig för covid-19. Men frågetecknen kring vad det innebär att ha antikroppar är flera.

SvD reder ut vad vi hittills vet om antikropparna och immuniteten mot det nya coronaviruset.

Uppdaterad
Publicerad
Johan Frostegård.

Johan Frostegård.

Foto: Bosse Johansson
Annons

Allt fler aktörer, såväl regioner som privata, erbjuder antikroppstester. Och i början av juni meddelade regeringen att alla som misstänker att de haft covid-19 ska få göra antikroppstest mot patientavgift.

Enligt Folkhälsomyndigheten bör analysresultaten från antikroppstester användas med försiktighet när det gäller enskilda personer. Myndigheten har även kritiserat de så kallade snabbtesterna för bristande säkerhet.

SvD har talat med Niklas Arnberg, virolog vid Umeå universitet och Johan Frostegård, professor i medicin vid Karolinska institutet som reder ut vad man vet om immuniteten och antikropparna mot covid-19.

Hur ska man tolka testresultaten?

Ett positivt svar på ett antikroppstest betyder att man genomgått en covid-19-infektion och har antikroppar. Det innebär även att man har skydd, eller så kallad immunitet mot viruset, enligt Niklas Arnberg, virolog vid Umeå universitet.

– Man har genomgått infektion och man är inte längre är smittsam, om man inte får viruset på fingrar och indirekt för det vidare. Man kommer inom en tid framöver inte kunna smittas, säger Arnberg.

Annons
Annons
Johan Frostegård.

Johan Frostegård.

Foto: Bosse Johansson

Ett negativt svar på ett antikroppstest innebär att man troligtvis inte har genomgått en infektion och därmed bör agera därefter, enligt Arnberg – det vill säga fortsätta att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om social distansering och att hålla god handhygien, bland annat.

Johan Frostegård. Foto: Bosse Johansson

Enligt Johan Frostegård, professor i medicin, är det dock svårt att helt slå fast vad ett negativt svar kan betyda, eftersom det inte nödvändigtvis behöver innebära att man inte varit sjuk.

– Får man ett positivt svar har man haft infektion med stor sannolikhet. Vad ett negativt svar betyder är rätt svårt att veta. Det kan tyda på att man har varit sjuk, men att vissa skyddas mer av T-celler, säger Frostegård.

Fler kan vara immuna mot coronaviruset än vad som framkommer av dagens antikroppstester, enligt en svensk studie som publicerades i slutet av juni. Studien visar att långt ifrån alla som haft covid-19 utvecklar några antikroppar – i stället utvecklar de vad som kallas T-cellsimmunitet, som inte upptäcks med antikropsstestera.

Hur ska man agera beroende på provresultatet?

Vid ett positivt provsvar bör man generellt sett fortsatt tänka på handhygien och att hålla avstånd, säger Arnberg.

– Man behöver inte oroa sig själv för att bli sjuk, men man kan ändå fortsätta tänka på att man respekterar situationen och undviker att ta människor i hand och fortsätter tvätta händerna, som om man inte genomgått infektion.

Kan man hälsa på riskgrupper som äldre släktingar vid ett positivt svar?

– Jag tycker det, det är min bedömning. Då behöver man inte oroa sig för att sprida smittan vidare, men man bör ändå tänka på sin handhygien så att man inte för smittan vidare via indirekt så kallad kontaktsmitta.

Annons
Annons

Enligt Frostegård bör man oavsett testsvar bete sig försiktigt. Och även dosfrågan är viktig – utsätts man för en stor mängd virus finns en risk för att bli smittad trots att man har antikroppar.

– Har man ett positivt svar så har man haft infektionen och bör vara immun. Men det är inte hundraprocentigt om man till exempel får en jättestor dos på sig, till exempel om någon hostar i ens ansikte.

Vad vet vi om immuniteten för covid-19?

Man vet ännu inte så mycket om hur immuniteten fungerar för det nya coronaviruset. Men baserat på den kunskap man har om andra coronavirus innebär en svårare sjukdom generellt att man blir immun under en längre tid – sannolikt fem till tio år, eller längre, enligt Arnberg.

– Om man varit svårt sjuk under en längre tid kommer man förmodligen få starkare skydd som varar under längre tid än den som har haft en mild infektion. I värsta fall ger mild sjukdom immunitet som håller i kortare tid, som några få år och sannolikt skiljer det mycket mellan olika individer. Det är sådant här som kommande studier kommer att besvara.

Hur länge man har kvar antikropparna mot covid-19 är inte heller fastställt, säger Frostegård.

– Men de sjunker långsamt tillbaka om de inte stöter på sjukdomen. Det finns en halveringstid kan man säga.

Det finns även andra delar av immunförsvaret som spelar viktiga roller och fler sätt för kroppen att utveckla immunitet än med antikroppar, säger Arnberg. Exempelvis finns den cellmedierade immuniteten där de så kallade T-cellerna är viktiga.

– Generellt för covid-19 vet vi inte alls så mycket om den delen än.

Även Frostegård säger att såväl T-cellerna som B-cellerna spelar viktiga roller.

– Det som skyddar mest är nog T-cellerna. De kan man mäta, men det är mer bökigt. T-cellerna är lite okända, förmodligen är de viktigare än B-cellerna, de har en viktig uppgift att skydda mot virus. Det finns mycket gåtfullt med detta.

Men inget talar för att det nya coronaviruset skiljer sig avsevärt för hur det fungerar med andra virus, säger Johan Frostegård.

– Har man haft sjukdomen bör man vara immun, sedan vet vi inte hur länge den varar.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons