ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionTeater

Pappa, make och krigsförbrytare

Stark skildring av vad kriget gör med människan

Fikret Çeşmeli och Danjin Malinovic i ”Pappa, make, krigsförbrytare”.
Fikret Çeşmeli och Danjin Malinovic i ”Pappa, make, krigsförbrytare”. Foto: Sören Vilks

Nästan 30 år har gått sedan det jugoslaviska kriget tog slut – men ännu lever smärtan, minnena och frågorna. Hur kan ”vanliga” människor bli bödlar och våldtäktsmän? Riksteatern ger en nyskriven pjäs av Danjin Malinovic som kom till vårt land som flykting.

Lars Ring
Publicerad

Den socialistiska republiken Jugoslavien löstes upp 1991. Alla etniska konflikter som president Tito, med hjälp av Sovjet, lyckats hålla tillbaka kom nu att splittra landet och leda till en rad krig, grotesk brutalitet mellan människor som förut levt grannar. Rå nationalism kom att leda till koncentrationsläger och summariska avrättningar. Över 130 000 människor dödades, över två miljoner bestals på sin egendom, och blev flyktingar – många lever nu som svenskar, med svåra minnen.

Skådespelaren Danjin Malinovic är en av dem som kom från Bosnien-Herzegovina till vårt land som barn. Han skrev för några år sedan monologen "Var är mitt hem" och har nu haft premiär på dialogen: "Pappa, make och krigsförbrytare" som kommer att spelas landet runt.

Laddar…