Katastrofdag för den ryska ekonomin

OSLO, SvD. Det var på nytt en dramatisk dag för den ryska ekonomin i fredags när S&P nedgraderade landets kreditvärdighet till BBB­, hacket över skräp. Det fick den ryska rubeln att falla. Centralbanken kontrade med att höja styrräntan med en halv procentenhet, utan att det hjälpte. Nattsvart för rysk ekonomi med andra ord? Eller tvärtom köpläge för de som investerar på lång sikt?

Björn Lindahl
Publicerad
Annons

– Jag kan inte säga något om vad som kommer att hända på kort sikt, det kan mycket väl bli värre. Men på lång sikt så är stora delar av de företag vi investerat i starka, med stigande vinster och tio procents direktavkastning, säger Mattias Westman, vd i Prosperity Capital Management, som specialiserat sig på att investera i ryska företag.

Förvaltningsbolaget fick stora rubriker i slutet av 2010 när det blev känt att den norska oljefonden betalat ut en bonus på 500 miljoner norska kronor till Prosperity Capital. Då hade Moskvabörsen året innan gått upp med 118 procent, mätt i dollar. Bonusen betalades ut för att Mattias Westman och hans anställda fick en ännu högre avkastning.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons