Svenska kommuner överger Microsoft

På kort tid har fyra kommuner beslutat att överge Microsoft och i stället satsa på öppna programvaror från konkurrenten Linux.

TT
Publicerad
Annons

Jönköpings kommun sparar miljoner och räknar med efterföljare.
– Vi har lovat att sänka kostnaderna med tre miljoner om året och vi vet att det från andra håll finns stort intresse för vår verksamhet säger Janne Dicander, IT-chef i Jönköping.
Jönköping, Hallsberg, Luleå och Filipstad är de senaste exemplen på kommuner och offentliga förvaltningar som valt att satsa på Linuxlösningar som IT-plattform att bygga tjänster kring.

– Vi sparar pengar på licenser, men inför beslutet handlade det också om att skapa öppna, flexibla och säkra lösningar. Viktigt nu när vi ska införa elektroniska tjänster 24 timmar om dygnet, säger Janne Dicander.
I flera år har staten, kommuner och andra offentliga förvaltningar funderat över hur man ska lösa sina IT-infrastrukturfrågor i framtiden. I näringslivet har storföretag sedan länge tagit steg bort från dyra Microsoftlösningar.
Statskontoret konstaterade redan 2003 att flera organisationer önskade komma bort från det beroendeförhållandet och sänka kostnaderna. Men samtidigt vet de vad de får från Microsoft och har inte vågat steget.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons