ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Rwanda har inte glömt – men går vidare

Rwanda var ett land slaget i spillror. Under 100 dagar mördades upp emot en miljon människor i ett av de blodigaste folkmorden världen skådat. Men ur askan reste sig en nation med blicken fäst stadigt framåt, som lyft en miljon invånare ur fattigdom och uppvisat en makalös ekonomisk tillväxt. Trots det är regeringen missnöjd.

Peter Alestig
Publicerad
Annons

27-årige Cephas Nshimyumurzmyi går före över de svarta lavastenarna i trädgården och in genom dörren till det lilla röda tegelhuset. Några få kilometer norrut, vid gränsen till Uganda, ligger Volcanos National Park med sina sju vulkaner. Här finns bergsgorillorna, den stora turistattraktionen i Rwanda, det lilla landet i Afrikas mitt, inte större än Småland.

Innanför dörren finns ett enkelt rum med kala väggar, en liten soffgrupp – och en bokhylla fylld med hudprodukter. För två år sedan fick Cephas en idé. Han arbetade som lärare, men ville egentligen starta en egen verksamhet. En dag tittade han på innehållsförteckningen på en hudsalva som hans familj brukade använda – och tyckte att det inte såg särskilt svårt ut att tillverka den själv.

Laddar…