Vapenbrott "i kriminell miljö" anses för oklart

Förslagen i utredningen har syftat till att fler vapenbrott ska kunna räknas som grova eller synnerligen grova. Arkivbild.
Förslagen i utredningen har syftat till att fler vapenbrott ska kunna räknas som grova eller synnerligen grova. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Att ett vapenbrott ska ses som grovt för att det har skett i "en kriminell miljö" är för luddigt. Det anser flera remissinstanser kring förslagen i regeringens utredning om en strängare syn på vapenbrott.

För många vapen kan dessutom komma att räknas som "särskilt farliga".

Erika Nekham/TT
Publicerad
Annons

I somras lämnades en statlig utredning in till regeringen, med flera förslag om en strängare syn på vapenbrott som en del i bekämpningen av skjutvapenvåldet. Ett förslag för att få fler vapenbrott att räknas som grova är att det ska beaktas om vapnet hanterats i "en kriminell miljö".

Men vad det egentligen innebär är för oklart, konstaterar flera remissinstanser – exempelvis Justitieombudsmannen, Jägarnas riksförbund, Brottsförebyggande rådet och Säpo – som nu gett sina synpunkter på utredningen. Attunda tingsrätt befarar att "kriminell miljö" är så vagt att det kan bli svårt att tillämpa.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons