Allt fler svenskar blir cyborger

Allt fler svenskar blir cyborger. I källarlokaler, högteknologiska laboratorium och mindre nogräknade läkarmottagningar tänjs gränserna för den mänskliga förmågan. Drömmen om den maskinifierade människan både lockar och skrämmer – men kanske är den redan här?

Uppdaterad
Publicerad
Namn:  Sarah Larsson Bernhardt
Arbete: Digital PR- och sociala mediestrategFöretag: Knowit DCG 
Varför chip?:  Var extremt skeptisk när Deeped pratade om att han tänkte chippa sig. Men insåg att jag är för nyfiken för att låta bli. Jag ser det också som ett statement utifrån det jag jobbar med: jag kan inte bara säga saker utan också leva och visa att det är möjligt att vara digital i sin vardag. För mig blir det också att slå hål på lite myter om ”geeken” där jag både kan vara passionerat intresserad av digital teknik och kommunikation samtidigt som jag älskar kläder, flärd och träning.

Namn: Sarah Larsson Bernhardt Arbete: Digital PR- och sociala mediestrategFöretag: Knowit DCG Varför chip?: Var extremt skeptisk när Deeped pratade om att han tänkte chippa sig. Men insåg att jag är för nyfiken för att låta bli. Jag ser det också som ett statement utifrån det jag jobbar med: jag kan inte bara säga saker utan också leva och visa att det är möjligt att vara digital i sin vardag. För mig blir det också att slå hål på lite myter om ”geeken” där jag både kan vara passionerat intresserad av digital teknik och kommunikation samtidigt som jag älskar kläder, flärd och träning.

Foto: MALIN HOELSTAD
Namn:  Daniel Hrynczenko 
Arbete: IT-Konsult 
När: Beställde första chippet tillsammans med en vän via kickstarterkampanj  i november 2013 -  då leveransen var sen blev det isatt först i juni, det andra satte jag in i oktober tillsammans med 10 andra nyfikna.
Varför: Jag var nyfiken på NFC-tekniken och praktiska tillämpningar och har nog alltid haft en liten fascination för cyborgs, använder det för diverse elektronikbyggen och att låsa upp telefonen, det andra chippet satte jag in för att även vara kompatibel med äldre RFID-teknik, jag använder det för att komma in på Stockholm Makerspace och boka/öppna tvättstugan hemma. driver sidan nfc.assimilate.it som en plattform att dela kunskap och idéer för användning av RFID-chippen

Namn: Daniel Hrynczenko Arbete: IT-Konsult När: Beställde första chippet tillsammans med en vän via kickstarterkampanj i november 2013 - då leveransen var sen blev det isatt först i juni, det andra satte jag in i oktober tillsammans med 10 andra nyfikna. Varför: Jag var nyfiken på NFC-tekniken och praktiska tillämpningar och har nog alltid haft en liten fascination för cyborgs, använder det för diverse elektronikbyggen och att låsa upp telefonen, det andra chippet satte jag in för att även vara kompatibel med äldre RFID-teknik, jag använder det för att komma in på Stockholm Makerspace och boka/öppna tvättstugan hemma. driver sidan nfc.assimilate.it som en plattform att dela kunskap och idéer för användning av RFID-chippen

Foto: MALIN HOELSTAD
Namn: Deeped Niclas Strandh Arbete: Creative planner och sociala mediestrateg
Företag: United Power 
Varför chip?: För att det går. Jag har tidigare valt att ta mitt internetnick till förnamn för att visa att det digitala och det analoga smälter samman, så chipet blir att ta ett steg till - att bära med sig digital data i min fysiska kropp. Sen gillar jag det faktum att det provocerar fram diskussioner om var gränsen går för hur vi kan låta tekniken integreras med vår fysiska verklighet. För min del - det finns ingen gräns så länge jag själv har kontrollen. Sen är jag nyfiken på hur jag kan komma att använda chipet i min vardag framöver.

Namn: Deeped Niclas Strandh Arbete: Creative planner och sociala mediestrateg Företag: United Power Varför chip?: För att det går. Jag har tidigare valt att ta mitt internetnick till förnamn för att visa att det digitala och det analoga smälter samman, så chipet blir att ta ett steg till - att bära med sig digital data i min fysiska kropp. Sen gillar jag det faktum att det provocerar fram diskussioner om var gränsen går för hur vi kan låta tekniken integreras med vår fysiska verklighet. För min del - det finns ingen gräns så länge jag själv har kontrollen. Sen är jag nyfiken på hur jag kan komma att använda chipet i min vardag framöver.

Foto: MALIN HOELSTAD
Namn: Lisa Mobrand 
Arbete: Präst i Svenska Kyrkan/ militärpastor i Försvarsmakten 
När: En månad sedan av Chai Maibert på Calm.
Varför: Jag gillar praktiska mods med bra användningsområden. Planerar att använda mitt som nyckel och även kunna sköta en del tekniska saker i hemmet (tända och släcka lampor )med lite programmeringshjälp. Jag är både oroad och road av ludditer som å ena sidan tror att detta är en av apokalypsens tecken och ett sätt för illuminati att bevaka oss men samtidigt inte drar sig för att använda smartphones med platstjänster eller bank och kreditkort.

Namn: Lisa Mobrand Arbete: Präst i Svenska Kyrkan/ militärpastor i Försvarsmakten När: En månad sedan av Chai Maibert på Calm. Varför: Jag gillar praktiska mods med bra användningsområden. Planerar att använda mitt som nyckel och även kunna sköta en del tekniska saker i hemmet (tända och släcka lampor )med lite programmeringshjälp. Jag är både oroad och road av ludditer som å ena sidan tror att detta är en av apokalypsens tecken och ett sätt för illuminati att bevaka oss men samtidigt inte drar sig för att använda smartphones med platstjänster eller bank och kreditkort.

Foto: MALIN HOELSTAD
Annons

Den välklippta luggen ligger slät över pannan, och kring den blonda pottfrisyren kröker sig en antenn i en elegant båge. Mina ögon söker sig reflexmässigt till den kamera som svävar som ett tredje öga framför det smala ansiktet. Neil Harbisson är van vid att folk stirrar.

I tio år har den 32-årige brittisk-katalanske konstnären burit vad han kallar sin ”eyeborg”, en kamerautrustad huvudantenn som registrerar färger och översätter dessa till ljudvibrationer. Med hjälp av kameran och ett inopererat hörselimplantat kan Neil Harbisson, färgblind sedan födseln, höra färger.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons