Enkla tips: Så skyddar du dig mot farliga ljud

Vi riskerar att skadas av dagens allt stökigare livsmiljö.
Vi riskerar att skadas av dagens allt stökigare livsmiljö. Foto: Shutterstock

Buller i både arbetsmiljön och i vardagen har bevisats påverka vår hälsa negativt – både fysiskt och psykiskt. Här är några tips för att undvika att ta skada av dagens allt stökigare livsmiljö.

Mia Holmberg Karlsson
Uppdaterad
Publicerad
Annons

1 / 6

Öronproppar är en enkel lösning för att stänga ute ljud. Foto: Shutterstock

Öronproppar

Det enklaste sättet att skydda sig från buller i vardagen är att använda öronproppar. Dagens öronproppar går ofta att bruka även när du behöver använda hörseln, till exempel på arbetsplatsen.

Om du sover med öppet fönster, till exempel under varma sommarmånader, är det en god idé att sätta in öronproppar för att undvika att ljud från gator och innergårdar stör nattsömnen.

Annons
Annons

2 / 6

Med hjälp av ljudmätare kan du mäta ljudnivån i sovrummet. Foto: Caiaimage/Paul Bradbury/TT

Mät ljudnivån hemma

För optimal sömn bör ljudnivån i sovrummet inte överstiga 35 decibel, och dagtid bör nivån ligga runt 40 decibel.

Enkla ljudmätare går att köpa via flera olika leverantörer och finns även att ladda ner som applikationer till din telefon. Exempelvis har Arbetsmiljöverket utvecklat appen Bullermätaren, som är gratis att ladda ner för både iPhone- och Androidtelefoner.

Annons
Annons

3 / 6

Buller i närheten av bostaden är ett växande problem. Foto: Tomas Oneborg

Välj bostad med omsorg

Sveriges riksdag höjde nyligen gränsvärdet för trafikbuller i närheten av bostäder i syfte att underlätta för nybyggnation – stick i stäv med Världshälsoorganisationens (WHO:s) rekommendationer. Det innebär att bostäder i dag får byggas på platser med bullernivåer långt över vad som tidigare ansågs acceptabelt.

Om du planerar att flytta eller köpa bostad, undersök först hur nära bostaden ligger exempelvis tunnelbane- och järnvägsspår, vältrafikerade vägar och flygplatser.

– Som det ser ut just nu riskerar vi att bygga in oss i olidliga miljöer för lång tid framöver, säger Göran Pershagen, professor i miljömedicin vid Karolinska Institutet.

Annons
Annons

4 / 6

Tänk på vilka hörlurar du använder, tipsar Ann-Christin Johnson. Foto: Tomas Oneborg

Välj rätt hörlurar

Att lyssna på musik på bussen, tunnelbanan eller på promenaden är en daglig vana för många av oss. Men att kontinuerligt utsätta öronen för höga ljudnivåer – speciellt nivåer över den volymkontroll som ofta finns i dagens telefoner – kan skada hörseln allvarligt i det långa loppet.

– Om du lyssnar på musik i tunnelbanan är ett tips att skaffa bra hörlurar som filtrerar bort bakgrundsljud. På så sätt tar hörseln mindre skada, säger Ann-Christin Johnson, tidigare docent vid centrum för hörsel- och kommunikationsforskning vid Karolinska Institutet.

Annons
Annons

5 / 6

I takt med att öppna kontorslandskap blir allt vanligare, ökar också bullret på arbetsplatsen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Tänk på din arbetsmiljö

Öppna kontorsytor blir allt vanligare, vilket också ökar utsattheten för buller. Vissa yrkeskårer är dessutom betydligt mer drabbade av bullerrelaterade arbetsskador än andra.

Arbetare inom traditionella industriyrken, militär och polis är några av de mest utsatta. Men toppar statistiken gör lärare inom olika åldersgrupper – gymnasielärare, yrkeslärare och kanske framför allt förskollärare.

– Det finns en klart förhöjd risk att få olika hörselskador om man jobbar som förskolepersonal, och även ökad risk för hyperakusi (överkänslighet mot vanliga ljud, reds anm), säger Kerstin Persson Waye, professor i miljömedicin vid Göteborgs universitet.

Annons
Annons

6 / 6

Även hushållsljud kan vara skadliga. Foto: Hauke-Christian Dittrich/TT

Undvik 8 skadliga ljudkällor

Forskning har bevisat att buller från följande källor riskerar att skada människan både fysiskt och psykiskt.

• Vägtrafik, så som bilar, bussar och ambulanser.

• Byggarbetsplatser – borrning och tunga maskiner i bruk.

• Flygplatser och flygplanstrafik.

• Arbetsplatsbuller, ofta i öppna kontorslandskap.

• Musik, exempelvis på kaféer och restauranger, som tvingar oss att tala högre än normalt.

• Fläktar och generatorer.

• Hushållsljud – allt från tv, dammsugare, fläktar, kylskåp, gräsklippare och tvätt- och diskmaskiner.

• Event och evenemang med fyrverkerier och högtalare.

Källor: WHO, Transportstyrelsen, Arbetsmiljöverket

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons