Ökat intresse för piratstreaming

Den illegala fildelningen har minskat det senaste året – men samtidigt ökar nu intresset för piratkopierat material på olagliga streaming-sajter. Och medan fildelning av upphovsrättsskyddat material är olagligt begår den som ser filmer och tv-serier på piratstreamingsajterna inget brott.

Publicerad
Vanja Hårdemark, 23, veterinärstudent, Stockholm:
–Lite. Förut laddade jag ner mer film, det gör jag inte längre, Men det har nog mer med att göra att det var min dåvarande sambo som laddade ner filmerna, inte att själva lagen har fungerat avskräckande. Själv laddar jag hellre ner tv-serier och det har jag fortsatt med. Jag lyssnar på musik på Spotify, men Voddler tycker jag fungerar dåligt för film, men nästa version kanske blir bättre.

Vanja Hårdemark, 23, veterinärstudent, Stockholm: –Lite. Förut laddade jag ner mer film, det gör jag inte längre, Men det har nog mer med att göra att det var min dåvarande sambo som laddade ner filmerna, inte att själva lagen har fungerat avskräckande. Själv laddar jag hellre ner tv-serier och det har jag fortsatt med. Jag lyssnar på musik på Spotify, men Voddler tycker jag fungerar dåligt för film, men nästa version kanske blir bättre.

Foto: TOMAS ONEBORG
Arild Lagergren, 22, croupier, Stockholm:
– Nej, risken är så liten att en privatperson ska åka dit. Jag laddar ner filmer och tv-serier, kanske två gånger i veckan. De flesta av mina kompisar gör likadant. Vi håller oss helst till privata sidor, där det krävs inbjudningar. Det känns säkrare än till exempel Pirate Bay.

Arild Lagergren, 22, croupier, Stockholm: – Nej, risken är så liten att en privatperson ska åka dit. Jag laddar ner filmer och tv-serier, kanske två gånger i veckan. De flesta av mina kompisar gör likadant. Vi håller oss helst till privata sidor, där det krävs inbjudningar. Det känns säkrare än till exempel Pirate Bay.

Foto: TOMAS ONEBORG
Arash Keshavarz, 28, brevbärare, Stockholm:
– Ja, jag laddar absolut inte ner svensk film, men jag laddar fortfarande ner två till tre utländska filmer i veckan. Jag tror inte att risken är så stor att man åker fast så länge man inte laddar upp saker själv. Lagen har haft en viss effekt, jag känner folk som helt slutat ladda ner saker från internet.

Arash Keshavarz, 28, brevbärare, Stockholm: – Ja, jag laddar absolut inte ner svensk film, men jag laddar fortfarande ner två till tre utländska filmer i veckan. Jag tror inte att risken är så stor att man åker fast så länge man inte laddar upp saker själv. Lagen har haft en viss effekt, jag känner folk som helt slutat ladda ner saker från internet.

Foto: TOMAS ONEBORG
Jeanette Norberg, 44, key account manager, Halmstad:
– Själva lagen har inte påverkat mig, däremot har jag slutat att ladda ner från internet. Tidigare kunde jag ladda ner talböcker men nu lånar jag dem på biblioteket. Dels är jag rädd om min dator och vill inte få virus, dels tänker jag på upphovsrätten, jag vill att rätt personer ska få betalt.

Jeanette Norberg, 44, key account manager, Halmstad: – Själva lagen har inte påverkat mig, däremot har jag slutat att ladda ner från internet. Tidigare kunde jag ladda ner talböcker men nu lånar jag dem på biblioteket. Dels är jag rädd om min dator och vill inte få virus, dels tänker jag på upphovsrätten, jag vill att rätt personer ska få betalt.

Foto: TOMAS ONEBORG
Annons

Samtidigt som en rad undersökningar visar att den olagliga fildelningen minskat det senaste året ökar nu intresset för alternativa tjänster som sprider piratkopierat material.

Det handlar framförallt om streamade filmer och tv-serier, där användaren inte behöver ladda hem filerna för att se det upphovsrättsskyddade materialet. En rad lagliga alternativ – som Spotify, Voddler och SVT Play – har slagit igenom stort under det senaste året. Men också olagliga sajter har blivit populära.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons