Spelmissbruk klassas som beroendesjukdom

Spelberoende klassificeras som en beroendesjukdom, precis som alkoholism. Beslutet kan innebära att spelmissbrukare får rätt till samma vård som alkohol- och narkotikamissbrukare.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Under senare år har det förts en debatt inom psykiatriska kretsar där många hävdat att spelmissbruk bör klassificeras som en beroendesjukdom. In i det sista var det oklart hur det skulle bli, då kritiker till förslaget menade att det även skulle öppna dörren för andra diagnoser, som sockerberoende och shoppingberoende.

Men nu är beslutet fattat. I samband med att den uppdaterade ”psykiatribibeln” DSM-5 släpptes på det stora American Psychological Association-konventet i San Francisco har spelmissbruk flyttat från kapitlet om impulskontrollstörningar till kapitlet för missbruk och beroende. Dessutom har den sedan länge omdiskuterade distinktionen mellan missbruk och beroende helt slopats. I den nya upplagan kommer termerna ”substance use disorders” och ”non-substance related disorders” in. Spelmissbruk faller in under den senare kategorin. Där listas nio kriterier för sjukdom som ska avgöra var på skalan den drabbade hamnar. Detta berättar Simon Kyaga, överläkare i psykiatri som varit på konventet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons