Carina Gunnarson:Ferrante visar på vägar ut ur maffians förtryck

Lina Cerullo är den som utmanar bröderna Solaras maffiaverksamhet i kvarteret i Neapel. Elvis Esposito och Gaia Girace från HBO:s tv-serie byggd på Elena Ferrantes böcker.
Lina Cerullo är den som utmanar bröderna Solaras maffiaverksamhet i kvarteret i Neapel. Elvis Esposito och Gaia Girace från HBO:s tv-serie byggd på Elena Ferrantes böcker. Foto: HBO

Är motstånd mot organiserad brottslighet möjligt? Flykt, samarbete eller motstånd – huvudpersonerna i Elena Ferrantes Neapelsvit förhåller sig till maffian på olika sätt, och böckerna levandegör hur förtrycket påverkar livet för kvarteret och för individen.

Carina Gunnarson
Publicerad
Annons

Elena Ferrantes uppmärksammade romansvit i fyra delar handlar om den livslånga vänskapen mellan bokens huvudpersoner Lenù och Lina. De är födda i samma fattiga kvarter i Neapel. Lenù får studera vidare och gör en social klassresa som för henne bort från kvarteret; Lina blir kvar i kvarterets sociala nätverk. Den organiserade brottsligheten, Camorran, är skickligt invävd i berättelsen och manifesterar sig främst genom porträtten av de två maffiabröderna Solara. Vad säger Ferrante egentligen om Camorran? Och hur väl stämmer hennes berättelse verklighetens Camorra? 

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons