Svensk fast på berget efter jordskalvet

Dödssiffran efter jordskalvet i Nepal väntas stiga kraftigt, enligt lokala myndigheter. Runt 170 svenskar beräknas befinna sig i landet. Ingen ska vara skadad, uppger UD. En av svenskarna i Nepal är Robin Trygg, 28, som vänder nedåt från Mount Everests basläger sedan myndigheterna förbjudit klättring.

Publicerad
Robin Trygg i Nepal.

Robin Trygg i Nepal.

Foto: PRIVAT
Annons

7 040 personer bekräftas ha dött och över 14 000 har blivit skadade efter den stora jordbävningen i Nepal. Det är högsäsong för bergsbestigning och runt tusen klättrare beräknas ha funnits på Mount Everest, varav knappt hälften är utlänningar. Den svenske äventyraren Robin Trygg, 28 år, är en av dem. Han hade tur när när det första stora skalvet kom. Då satt han i sitt tält under en glaciär på berget Cho Oyu i Himalaya. Han och hans sällskap hade räknat med att detta var en säker plats, men när de kände skakningarna rusade de ut ur tältet. De hörde hur det rasade runtomkring dem, men inte alldeles nära. Sikten var dålig.

– Lavinerna gick på sidorna runtomkring oss. Nu är jag bara glad att jag befann mig på rätt ställe, säger Robin Trygg på telefon från byn Tingri nära baslägret på Mount Everests nordsida där han blir kvar i åtminstone några dagar till.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons