Recension

Olafur Eliasson: VerklighetsmaskinerGenerös retrospektiv med Olafur Eliasson

”I only see things when they move”, 2004.
”I only see things when they move”, 2004. Foto: Anders Sune Berg

Olafur Eliasson är ett av konstvärldens stora varumärken, ett ”brand name” som de flesta känner igen. I samarbete med Arkdes visar nu Moderna museet den stora, tillgängliga och roliga utställningen ”Verklighetsmaskiner”.

Clemens Poellinger
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Vi kliver in i ett riktigt ”Olafur Eliasson-land”, en upplevelsepark där det händer saker hela tiden. Vatten sprutar, skuggor kastas, färger växlar. Allt kretsar kring vår förnimmelse och varseblivning. Det finns en teoretisk överbyggnad av fenomenologisk filosofi som intresserar både den dansk-isländske konstnären och hans vän Modernachefen Daniel Birnbaum. Men jag tror ändå att vi börjar mitt i utställningen med att bara titta.

Där finns verket ”Less ego wall”, nyproducerat för Moderna i år. En elegant genombruten långvägg av olikformade romber i stål som skapar ett komplext geometriskt mönster. I utställningsrummets fond står verket ”Your condensation” från 2013, en härligt glittrande glasmojäng på styltor, sammansatt av 321 delar som reflekterar din nuna om du närmar dig den. Tillsammans skapar de båda verken ett lyxigt och mondänt intryck. Det ser kort sagt mycket dyrt ut, som om man befann sig i någon exklusiv lounge i, säg, Abu Dhabi.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons