Känd för sin höger – ”Tors hammare”

Ingemar Johansson kommer aldrig att bli erkänd som en av de verkligt stora tungviktsmästarna, de som rankas direkt efter Muhammad Ali. Boxare som den formidable Jack Johnson, sluggern Rocky Marciano och den iskallt beräknande Joe Louis. Ingemar höll helt enkelt VM-titeln för kort tid, bara ett knappt år.

Janne Bengtsson
Publicerad
Annons

Men en sak är boxningsexperterna ense om: ingen världsmästare i boxning kunde som Ingemar avgöra matcherna med ett enda slag, den fruktansvärda raka högern, av smarta amerikanska PR-makare döpt till ”Tors hammare”. Det är ju också just tungviktsboxningen som visat upp de allra främsta knockout-artisterna, och Ingemar Johanssons höger var det främsta av alla knockout-slag: den kom automatiskt, nästan omedvetet men träffsäkert, blixtsnabbt och precist, efter en skur av vänsterjabbar.

Det var den högern som gav Ingemar Johansson VM-titeln mot Floyd Patterson den där natten den 26 juni 1959. Och det var också högern som tog Ingemar fram till VM-fighten, genom en rad uppmärksammade KO-segrar. Vägen till Yankee Stadium gick via segrar över Franco Cavicchi om EM-titeln i Bologna 1956, EM-försvaret mot Joe Erskine 1958 och den korta, men intensiva matchen mot världstvåan Eddie Machen senare samma år.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons