Massavhopp efter att Lars Vilks portades

Utställningen Udda och jämt på Jamtli, som är planerad att öppna 30 september, krymper i rask takt. Av de 17 inbjudna konstnärerna återstår nu bara ett fyra. Men museichefen tröstar sig att man fått billig marknadsföring.

Jenny Leonardz
Publicerad
Annons

När Jämtlands läns konstförening i samarbete med friluftsmuseet Jamtli i Östersund drog igång arbetet inför utställningen Udda och jämt kontaktade de 17 namnkunniga konstnärer för att kunna ge en bred bild av samtidens konstnärliga uttryck. Namn som Karin Mamma Andersson, Jockum Nordström, Nathalie Djurberg, Anna Odell, Linn Fernström, Marianne Lindberg de Geer och Mikael Ericsson borgade för en publikdragande utställning. Och så var det Lars Vilks också.

Men när Lars Vilks bestämde sig för att medverka i det antimuslimska högerextrema Stop Islamization of Nations konferens 11 september i USA, fattade museichef Henrik Zipsane beslutet att lyfta bort Vilks från utställningen. Och så satte karusellen i gång – och Jamtli blev ett tu tre en del av ett Vilkssignerat konstprojekt. Men det gör inte museichef Henrik Zipsane bekymrad. Inte ännu i alla fall.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons