Ulla Gudmundson:För Katarina gick statsnyttan före sex

En nymfoman med glupande aptit på unga män. Så har bilden av Katarina den stora sett ut. Men Hélène Carrère d'Encausse lyfter i sin lysande biografi fram politikern som gjorde Ryssland till en värdig del av Europas maktbalans.

Publicerad
Annons

Filosofen Martha Nussbaum har i sin bok ”The Fragility of Goodness” en intressant kommentar till Platons dialog ”Faidros”. I ”Faidros” möter huvudpersonen med samma namn - en vacker yngling i början av sin bana som atensk medborgare och ämbetsman - Sokrates på promenad utanför staden. Faidros berättar om ett samtal han just haft med en tredje person, talaren Lysias.
Faidros befinner sig i ett skede i livet då han förväntas inleda sexuella förhållanden med äldre och mer etablerade män. Men Lysias avråder honom bestämt från att i sådana sammanhang blanda ihop sex och kärlek. Passionerad kärlek leder bara till svartsjuka och en försmådd äldre älskare med politiskt inflytande kan allvarligt skada Faidros karriär. Nej, säger Lysias (som möjligen har egna baktankar), satsa i stället på ett förhållande byggt på njutning och ömsesidig sympati, men utan kärlek. Då kan man, när attraktionen svalnat, skiljas som vänner och det blir inte pinsamt när man stöter ihop i badhuset eller på torget.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons