ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

USA tappar mark i konfliktfylld tid

2014 var året då världen inte riktigt utvecklades som någon hade tänkt sig, med mer krig, fler flyktingar och osannolika grymheter. Det skedde i en tid då amerikanskt inflytande i världen är på stadig nedgång. En som länge talat om hur USA inte längre styr världspolitiken är Ian Bremmer, professor i statsvetenskap och grundare av Eurasia Group. Han spår att USA:s dominans forsätter att minska under 2015.

Jenny Nordberg
Publicerad

För några år sedan skrev Ian Bremmer boken ”G-Zero,” om vad som händer i en värld när varken USA eller den gamla G 8-gruppen av de rikaste länderna helt kan bestämma och dominera världspolitiken längre. De senaste året har framför allt USA ofta fått reagera på händelser i efterhand i stället för att styra utvecklingen och sätta agendan.

Ett exempel på det var när Obama under förra året först meddelade att kriget mot terrorismen var över, och att fokus skulle tas från Mellanöstern. Bara för att några veckor senare vara inbegripen i krig i Irak igen, efter att terrorgruppen Islamiska staten, IS, hade invaderat stora städer och lagt delar av landet under sig. Framgången där för världens starkaste militärmakt har dessutom varit ganska begränsad hittills.

Laddar…