Vanligt virus kan kopplas till cancer

Tecken på att ett vanligt förekommande virus aktiveras vid åtminstone två olika typer av cancertumörer rapporteras nu av en svensk forskargrupp. Det gäller en svår form av hjärntumörer och bröstcancer.

Publicerad
Forskargruppen på Karolinska institutet kopplar vanliga virus till hjärntumörer och bröstcancer.

Forskargruppen på Karolinska institutet kopplar vanliga virus till hjärntumörer och bröstcancer.

Foto: SCANPIX
Annons

Kopplingen mellan virus och cancer har en lång och delvis komplicerad bakgrund inom cancerforskningen. I dag finns sju virustyper identifierade som kan knytas till cancer, mest kända är vårtviruset papillomavirus HPV som främst kan orsaka livmoderhalscancer. Drömmen om att hitta virussamband med flera av de stora cancersjukdomarna har dock inte slagit in och virusteoriernas popularitet har växlat genom åren.

I Sverige har dock professor Cecilia Söderberg-Nauclér och hennes grupp vid Karolinska institutet (KI) envist och ambitiöst fortsatt att forska om just virus och cancer. Speciellt har hon inriktat sig på ett mycket vanligt virus, kallat cytomegalovirus, CMV, som tidigare inte varit aktuellt i cancersammanhang. 90 procent av oss anses vara smittade av CMV, oftast från tidig barndom via till exempel urin, saliv och bröstmjölk.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons