Snowden är ingen frihetshjälte

SPIONERI Det är inte sant att man måste bryta mot lagen för att vara fri i USA eller Sverige. Edward Snowden och Julian Assange snyltar i själva verket på den frihet som de säger sig försvara, skriver Nobelpristagaren Mario Vargas Llosa.

Publicerad
Annons

Man kan som jag tycka illa om president Evo Morales, men man ska respektera att han är president i Bolivia, ett suveränt land som valde honom i demokratiska val, och därför ska behandlas av andra regeringar med den respekt som tillkommer hans ämbete. De europeiska länder som behandlade honom illa genom att hindra hans plan att passera genom sitt luftområde eller fylla på bränsle, uppförde sig fräckt och klumpigt. Och dessutom gjorde de honom en politisk tjänst genom att ge honom rollen som offer, vilket blir mycket nyttigt för honom inför de bolivianska väljarna när han nu i strid mot sin egen konstitution vill bli omvald för ett tredje mandat och alldeles nyligen tappade poäng i opinionsmätningarna.

Incidenten är en av följderna av fallet Snowden, den CIA-anställde som Österrike, Italien, Spanien, Frankrike och Portugal trodde att Evo Morales hade med sig i sitt plan som hemlig passagerare. Så var det inte, och det som stod alldeles klart genom den här episoden var att den Europeiska Unionens och Förenta staternas underrättelsetjänster trots sina övertramp tycks fungera skralt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons