Trägårdh blev Årets kock 2010

Gustav Trägårdh, 36 år, från restaurang Basement i Göteborg, tog hem titeln Årets kock 2010 och blev svensk mästare i professionell matlagning när tävlingen avgjordes i Globen Annexet på torsdagen.

Ingrid Eriksson
Publicerad
Annons
Foto: KARIN GRIP

– Jag kände att jag satte rätterna bra, sade en glad och nöjd Gustav Trägårdh efter prisutdelningen. Det som är svårast är tajmingen, blir maten färdig för tidigt så kallnar den innan juryn får den på bordet och blir den färdig för sent får man poängavdrag.

Redan klockan åtta på torsdagsmorgonen startade tävlingen. De sex finalisterna, tre från Stockholm och tre från Göteborg, hade två uppgifter. Den ena var att utifrån en råvarukorg, som var hemlig fram till 45 minuter före tävlingen, skapa en personlig maträtt. I år skulle det vara en soppa och Gustav Trägårdh gjorde den på lättrimmad torsk med rotfrukter bräserade i brynt smör och citron, lantägg i frasig svecia, kryddgrönt samt pepparrotsbuljong och blomkål.

Annons
Annons

– Vi har fått tag på kravmärkt och krokfångad torsk från Barents hav, berättade juryns ordförande Fredrik Eriksson, Långbro värdshus.

Den andra tävlingsuppgiften var att tillaga en modern restaurangrätt med renkalvsadel och rentunga. Gustav Trägårdh tillagade urbenad, rosastekt sadel och långkokt, vinägerglaserad tunga. Till det serverade han frasig getkvarg, gräddkokt jordärtskocka, persilja och pärllök samt buljong på rostad rosenkål och sirap.

Och juryn föll för både Gustav Trägårdhs sätt att arbeta i köket och för hans mat. I motiveringen skrev juryn: ”Lugn som en filbunke! Riktigt vällagad modern restaurangmat med personlighet, omtanke och enkelhet.”

Gustav Trägårdh ”halkade in i kockyrket på ett bananskal”, som han själv beskriver det. Han gick teknisk linje på gymnasiet och skulle bli ingenjör men kom på att han inte gillade matte. Så han sadlade om och blev kock i lumpen och på den vägen har det fortsatt.

På andra plats i tävlingen kom Daniel Räms från Pontus och trea blev Magnus Persson från Carl Michael, båda i Stockholm.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons