Fuläkta i fjällen

Min dröm om en vecka i fjällen handlar om nypistade slalombackar, frihetskänsla, afterski-drinkande, en massa hotellmys, restaurangmiddagar och romantikdoftande barhäng i tjusiga skidlodger.

Publicerad
Annons

Därför var det med förtjusning jag accepterade när mannen i mitt liv för några år sedan föreslog en genuin semestervecka i Jämtland. Den visade sig bli … annorlunda. Veckan tillbringades nämligen hos drömprinsens föräldrar, boendes i en pyttesstuga i en pytteliten by strax väster om Storsjön. Pittoreskt, på sitt vis, med en interiör av livslångt samlande och en av långtradare trafikerad landsväg just utanför köksfönstret. Att under fikapausen vid stugknuten inandas doften från grannladugårdens dynghög får sortera under rubriken exotiskt. Att bli granskad av grannfarbrorn, som efter att ha glott klart vände sig till min blivande svärfar med frågan ”Är det hans nya?”, var onekligen intressant.

Dock inte en slalombacke i sikte, icke ett afterskiband att skråla till och inte en gourmetkrog inom mils avstånd. Inte ens ett charmigt fjällfik att skida till, ett sådant där med timmerstockar, näverlampor, renklämma och gulasch. Utan ett mer hardcorebetonat fjälliv, där funktion går före finess och allt är på riktigt. Som svettiga långfärdsskidturer till fäbodar, dit svärfar fräst före på snöskoter för att göra upp eld och grilla hotdogs. Eller pimpelfiske för att få upp öring till middagen, och sedan iförd långkalsonger sitta på en pinnstol i köket och ta en whisky med svärmor. Plus Så ska det låta på teven, halvdan sömn i sängar som sett bättre dagar och morgonkö till den lilla duschen med fisljummet vatten. Samt hemlagad mat, snötäckta vidder, porlande fjällbäckar och ren klar luft.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons