ÅTERFÖRENINGEN

Hösten 1989 stapplar ett politiskt och ekonomiskt urholkat DDR mot sin undergång. Massflykt och protester skakar landet – men ledningen vägrar att ge upp. Sedan händer allt mycket fort. Berlinmuren öppnas utan förvarning, nästan som av misstag. ”DDR föll ihop som korthus”, säger Aram Radomski som var en av de första som denna natt för 20 år sedan tog sig över till friheten i väst.

Tomas Lundin
Publicerad
Annons

När Aram Radomski på kvällen den 9 november slår på de östtyska tv-nyheterna och hör Günter Schabowski från det styrande socialistpartiet SED mumla något om en ny utreselag känner han på sig: Det här är slutet på DDR. En halvtimme senare står han vid gränsövergången Bornholmer Strasse i Östberlin där en snabbt växande skara trängs framför galler och taggtråd, spöklikt upplysta av starka strålkastare.

Aram Radomski, den då bara 26-årige fotografen som i smyg filmat Östtysklands förfall och den växande oppositionen i landet, ropar: ”Är det sant att vi i natt får passera till väst?”. Gränsvakterna tiger. Demonstrativt håller de sina automatvapen i beredskap. Fortfarande är DDR ett fängelse, om än dömt till undergång.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons