Svenska utvandrare som gjort avtryck i USA

I år är det 100 år sedan svenskfödde Alexander Samuelsson var med och formgav den kurviga Coca-Cola-flaskan. Han är en av många utvandrande svenskar som under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet gjorde avtryck i USA. Bläddra i bildsvepet för att läsa om fler fascinerande exempel. Några SvD-läsare har bidragit med bra exempel efter att artikeln publicerades – se slutet av bildsvepet.

Johan Lindberg
Publicerad
Annons

I år är det 100 år sedan svenskfödde Alexander Samuelsson var med och formgav den kurviga Coca-Cola-flaskan. Han är en av många utvandrande svenskar som under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet gjorde avtryck i USA. Alexander Samuelsson hade arbetat vid Surte glasbruk norr om Göteborg innan han emigrerade till USA 1883. Han var 1915 med och formgav Coca-Cola-flaskan på ett glasbruk i Terre Haute, Illinois. Samuelsson var en hög chef på Chapman Root Bottling och hans namn står på patentet, även om det egentligen ska ha varit Earl R Deans som kom på designen. Hur som helst blev ingen av dem rik på formgivningen. I stället var det företagets ägare Chapman J Root som blev mångmiljonär. Flaskan – formad med en kakaoböna som förebild – blev en av världens mest kända varuförpackningar. Det som ansågs genialt med flaskan var att den var greppvänlig, hade ett eget utseende och att glaset inte splittrades när flaskan tappades. Flaskan fanns inledningsvis i en blå, en grön och en glasklar variant. Med åren har flaskans form blivit smalare. Nedan följer fler svenska utvandrare som blev välkända i Amerika.

Mary Anderson. 1888 emigrerade Mary Anderson från Lidköping. Hon svarade före en svårslagen karriär och blev president FD Roosevelts och ytterligare fyra presidenters medarbetare. Hennes karriär har bland annat beskrivits av Jan-Ewert Strömbäck i en text på SvD:s Under Strecket. ”År 1935 placerade feministen Carrie Chapman denna kvinna som en av de tio mest framstående kvinnorna i USA. Det torde inte vara någon överdrift att påstå att Mary vid tidpunkten var den mest framstående av alla svenskamerikanska kvinnor, periodvis i USA mer berömd än Greta Garbo, ändå så okänd i Sverige. Hon är veterligen den svenskamerikanska kvinna som gått längst i facklig och politisk karriär i USA”, skriver han. Mary Anderson (1872–1964) blev chef för Kvinnobyrån vid arbetsmarknadsdepartementet och innehade detta ämbete under 24 år. Titta vidare för fler exempel på svenska utvandrare som gjorde avtryck i USA.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons