Recension
”Hejdlöst humoristiskt och oerhört intelligent”
Hejdlöst humoristiskt och oerhört intelligent - Eiríkur Örn Nor∂dahls ”Ondska” både hanterar samtiden och sörjer historien på ett sätt som golvar SvD:s recensent.
En författare bestämmer sig för att skriva om Förintelsen. Varför? Att läsa Eiríkur Örn Nor∂dahls roman ”Ondska” är att få en rad svar på den frågan. För att Förintelsen är relevantast, som Agnes i romanen menar när hon väljer uppsatsämne. För att Förintelsen redan är levebröd för souvenirförsäljare och forskare. För att Förintelsen är de populistiska rörelsernas akilleshäl och logiska slutpunkt. För att Förintelsen är ojämförlig.
Agnes är besatt av andra världskriget och undersöker de nutida främlingsfientliga strömningarna i Europa. Hon inleder ett förhållande med Ómar, en riktningslös existens som senare, kanske, blir far till deras barn Snorre. Det finns en författarröst som samtidigt kommenterar det stora läget, ondskan i rasismens form. Det finns också en historisk roman i romanen, som utspelar sig vid nazisternas övertagande av den litauiska staden Jurbarkas. Agnes förmödrar och förfäder är offer och förövare i skeendet, som gestaltas med fasansfull skärpa. Parallellt växer nynazisten Arnór upp i Reykjavik, där han så småningom lyckas väcka Agnes otillbörliga fascination.