Brittisk nationalistledare kritiserar islam

När den brittiske nationalistledaren Nick Griffins frågades ut i BBC var hans budskap i första hand angrepp på islam. Han försvarade också en tidigare Ku Klux Klan-ledare. Att han alls släpptes fram har kritiserats hårt och demonstranter försökte först förhindra hans medverkan i BBC:s debattprogram Question Time där publiken får fråga ut politiska ledare.

AFP, Reuters, Carina Stensson, TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

I programmet fick Griffin svara på varför han kallat islam ”en galen och ond tro”. Han sade då att islam har sina goda sidor, till exempel skulle inte bankerna ha tillåtits att löpa amok, men han hävdade att dess grundläggande värderingar inte stämmer med det brittiska samhällets syn på yttrandefrihet, demokrati och jämställdhet för kvinnor.

När han anklagade den ”politiska eliten” för att stå bakom ”ett enormt multikulturellt expriment på det brittiska folket”, fick han snabbt mothugg i publiken där många hade rötter i andra länder. En man frågade honom om vart han tyckte att han skulle ta vägen: ”Jag är född här, jag älskar det här landet och är en del av det”, sade han och fick stora applåder.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons