Experterna avslöjar myntförfalskningen

En dåligt gjord framsida med enkla misstag, men en baksida som inte går att skilja från ett äkta mynt. SvD går idag till botten med mysteriet med enkronan som smädar kungen och har som första tidning låtit experter granska myntet. Nu avslöjas hur förfalskningen gått till.

Tobias Olsson
Publicerad
Annons

Kungliga Myntkabinettet i Stockholm. Det är strax efter lunch och i museidirektör Ian Wiséhns arbetsrum samlas några av museets främsta experter. Det finns en nyfikenhet i luften, en spänd förväntan att få undersöka ett mynt som många har läst om men få faktiskt har sett.

I mitten av juni kom de första rapporterna om förfalskade enkronor där kungen smädas med texten ”Vår horkarl till kung”. Först hittades en i Piteå, sedan upptäcktes mynt i Stockholm, Lund, Halmstad, Lysekil och Höör. Det som började med en artikel i lokala Piteå-Tidningen spred sig snabbt över landets nyhetsredaktioner och uppmärksammades utomlands i allt från indiska Bangalore Mirror och thailändska Bangkok Post till franska tv-kanalen France 24. Snart var också spekulationerna i full gång. Vem ligger bakom? Vad är syftet? Och hur har man gått till väga?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons