Ulvaeus sjunger ut
Han har aldrig yttrat ett ord om religion och politik. Men när han kände att religiösa fundamentalister flyttade fram sina positioner mådde han fysiskt illa.
– Jag var tvungen att göra motstånd, säger Abba-musikern Björn Ulvaeus, som just nu håller på att skriva soundtracket till filmen Mamma Mia med Meryl Streep i huvudrollen.
Naturligtvis är det Abba som Björn Ulvaeus är mest känd för. Den världsberömda kvartetten som hittills sålt 350 miljoner skivor med hits som Dancing queen och Knowing me, knowing you. Men den senaste tiden har han engagerat sig mer i hotet mot yttrandefriheten och gått till attack mot påven, George W Bush och fanatiska islamister.
Striden om Muhammedteckningarna, fatwan mot författaren Salman Rushdie, bortplockandet av föremål på Världskulturmuseet i Göteborg och att islamkritikern Ayan Hirsi Ali blev utkörd från sitt hemland Holland har upprört honom.
När Deutsche Oper i Berlin i höstas tog bort Mozarts opera Idomeneo från repertoaren, av rädsla för islamisters hämnd för att det visas avhuggna huvuden av Muhammed och Jesus, pratade Björn Ulvaeus i Ekot om ”den fria konsten som hukar för skränande hopar i Mellanöstern” och att ”påven och islamisterna är lika goda kålsupare”.
I debattartiklar har han konstaterat att det var fel av påven Benedikt XVI att be om ursäkt för det medeltida
citatet om Muhammed, som ledde till uppmaningar om att döda påven, nedbrända kyrkor och en mördad nunna. Ulvaeus varnar för att rädslan håller på att strypa konsten: ”Vad blir det av oss om inte konsten får provocera och utmana alla företeelser i samhället, inte minst religionerna”, frågade han
i en debattartikel i Expressen. Han menar att det aldrig finns någon anledning att visa respekt och hysa
tolerans för intoleransen.
– Här har vi jobbat i hundratals år för att nå fram till ett sekulariserat samhälle och så börjar religionen krypa in igen. I hela mitt liv har jag inte uttalat mig religiöst eller politiskt men nu mådde jag nästan fysiskt illa och måste säga något, trots att jag själv inte vill veta var mina favoritartister står politiskt för det kan bli ett hinder i upplevelsen av musiken. De som kommer ihåg 70-talet minns ju hur galna proggarna blev för att vi inte tog ställning. Jag har aldrig funderat över religion som ung även om jag hade en Sturm und Drang-period
i tonåren med grubblerier, mest för att det var tjusigt. Men jag vill inte leva i en värld som är styrd av präster.
– Jag är också upprörd över president Bush som lyssnar på bokstavstroende kristna fundamentalister. Ta stamcellsforskningen som kanske tas bort trots att den kan rädda så många människoliv. Det ska inte sitta några dönickar och bestämma. I religiösa kretsar används alltid orden ”respekt” och ”kränkt” men jag tycker det är svårt att ha respekt för någon som bokstavligen tror att Eva skapades för att man plockade ur ett revben från Adam.
Han vet att många kallar honom agnostiker, som står för åsikten att man inte vet om Gud finns eller inte. Ulvaeus lutar mer åt det hållet istället för att kalla sig ateist, gudsförnekare eftersom man aldrig kan vara säker på att det inte finns någon Gud. Han har mest fått positiva reaktioner på sitt engagemang och folk har blivit förundrade över att han vågar.