Maktmode i ny tappning

På 1980-talet gjorde filmen Wall Street succé stilmässigt. Nu är uppföljaren till filmen aktuell - och powermodet tillbaka på catwalken. Men glöm den seriösa och konformade karriärlooken från tiden när Carolyn vann Bud Fox hjärta. I dag är maktstilen individuella val med olika silhuetter. SvD visar exempel på maktstilen 2010.

Publicerad
TWENTIETH CENTURY FOX FILM CORPORATION, ACNE, CÉLINE, AP
Foto: TWENTIETH CENTURY FOX FILM CORPORATION, ACNE, CÉLINE, AP
Annons

En stil som gör comeback på den svenska och internationella catwalken är power dressing, eller maktmode. På 1980-talet var den en blandning av couture och uniformsinspirerat mode som skulle signalera professionalism i styrelserummet. I dag är stilen ett varierat helhetstänk långt från karikatyrbilden à la Working girl.

När Daryl Hannah ”stack ut” i Wall Street 1987 iklädd en djupröd bredaxlad dräkt från Jean-Paul Gaultier var hon enligt Ellen Mirojnick, kostymör bakom båda filmerna, en accessoar i en tid driven av begär, pengar och risk som representerade decenniets förkärlek för snygg personlig presentation. 23 år senare är maktmodestilen inte bara en typlook med överdimensionerade axelpartier utan mer individualistisk – personen syns först, sedan kläderna. Och det gäller såväl i verkligheten, som på bioduken och på catwalken. Men ännu inte i styrelserummet. Där är klädseln oförändrat konformistisk enligt Maria Tullberg som är doktor i företagsekonomi och psykolog och har studerat klädseln under bolagsstämmor i Sverige. Alla bär kostym som skapar trygghet och makt genom att markera vilka som är med i gruppen och vilka som inte är det. Kvinnorna förhåller sig till kostymen på två sätt: antingen försöker de smälta in eller så kompletterar de med kläder i en iögonenfallande färg som rött. Paula von Wachenfeldt, som är filosofie doktor på Centrum för modevetenskap vid Stockholms universitet, menar att power dressing förmedlar känslan av beslutsfattande och att kläderna och attityden samspelar så att attityden framhävs.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons