Forsatt boprisfall väntar Norge

Nu spås ett fortsatt fall för bostadspriserna i Norge. DNB Markets räknar med en nedgång på 7,5 procent till och med 2016. Såväl prisnivå som belåningsgrad och konjunktur förklarar varför luften går ur den norska bubblan.

Johan Hellekant
Publicerad
Annons

Det är billigast att vänta med sitt bostadsköp i grannlandet Norge. Där kommer nu en ny rapport från DNB Markets som spår fortsatt boprisfall tre år framöver. Bakgrunden är kraftiga bygginvesteringar i kombination med allt mer belånade hushåll samt vikande konjunktur. Från december i fjol till november 2013 registrerades en sättning i marknaden när priserna föll med 0,6 procent, men den väntas enligt DNB Markets accelerera med ytterligare prisfall, minus 4 procent i år, minus 2,5 procent 2015 och minus 1 procent 2016.

Den tuffa utmaning som nu väntar Norge, om DNB Markets har rätt i sin prognos, är att det blir lönsamt att skjuta upp sin bostadsaffär – om man är köpare. En bostad som i dag kostar tre miljoner kronor, blir enligt DNB Markets 222 000 kronor billigare 2016.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons