ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Belgisk ilska över frigivning

Frigivningen av Michelle Martin, exhustru och medhjälpare till barnamördaren Marc Dutroux, väcker stor bestörtning i Belgien. Demonstrationerna avlöser varandra, och klostret som lovat att öppna sina dörrar för brottslingen drunknar i protestskurar. Dutrouxhärvan ställer återigen rättsväsendets humanistiska grundvalar på prov: Vad ska man göra av brottslingar som samhället aldrig kan förlåta?

Teresa Küchler
Publicerad

Nyligen beslutade en rättsinstans i staden Mons att den 52-åriga Michelle Martin kan lämna fängelset och flytta till ett katolskt kloster i byn Malonne, på villkor att hon ”håller avstånd” till offrens familjer. Hon har suttit fängslad i 16 år, strax över halva sin strafftid på 30 år.

Martin, som assisterade sin man Marc Dutroux i kidnappningar och sexövergrepp på unga flickor och lät två flickor svälta ihjäl i en fängelsehåla i parets hus, uppfyller enligt flera rätts- och psykologpaneler kraven för villkorlig frigivning. Hon ska ha blivit djupt religiös under fängelsetiden och tros inte komma att återfalla i brott.

Laddar…