Mossiga uttryck och daterade ord

Siv Strömquist
Publicerad
Annons

När jag i en språkspalt i höstas skrev att ett uttryck var ”något daterat”, väckte det en viss irritation hos en del läsare. ”Vad vill du säga när du betecknar uttrycket att stajla som ”något daterat”? Jag förmodar att du menar ”omodernt” eller ”gammaldags”. Varför då inte skriva det?” tyckte någon. Andra uppfattade ordet som ren provokation. Så får inte en språkvårdare skriva, ansåg man.
Varför inte? undrar jag. Ordet datera, med participformen daterad, har visserligen grundbetydelsen ”förse med datum”. Vi daterar brev, frågar oss när fakturan är daterad och förvissar oss om att protokollet är rätt daterat. Men, ordet har också en annan innebörd, nämligen ”tidsbestämma”. Runinskrifter, konstverk och historiska byggnader är sådant som experter länge har ägnat sig åt att datera. Och i dag tidsbestäms häpnadsväckande gamla organismer med så kallad kol-14-datering.
När man tidsbestämmer något binder man det till en viss tid. Det som är daterat, enligt denna ordets andra innebörd, är alltså tidsbundet, kopplat till en viss bestämd tid. Och det var den innebörden jag avsåg
att datera skulle ha när jag använde det om uttrycket att stajla i betydelsen ”visa hur stilig man är”. För mig ger det uttrycket associationer till sent 50-tal eller möjligen till 60-talet. Inte stajlar man med den innebörden i dag?

I Klas Östergrens roman Ismael från 1997 finns ett bra exempel på hur ett ord knappt trettio år senare kan kännas daterat. Romanens berättarjag skriver: ”Tvätta jordiga jeans på bryggan och se på spiggen i skuggat vatten. Drömma om en brud i stan, och sen upptäcka att lappen med hennes telefonnummer låg kvar i brallorna.” I det här citatet finns två ord som kan definieras som slangord: brud och brallor. Men det är bara ordet brud som förtjänar beskrivningen daterat. Typiskt 70-, 80-tal, tycker de flesta som jag frågat. På den tiden var brud ganska neutralt, snarast synonymt med tjej. När det används av unga män i dag har det oftast en lätt nedvärderande underton. Ordet brallor däremot är lika användbart i dag som för trettio år sedan. Det håller väl snarast på att arbeta
sig in i allmänspråket, precis som tjej och kille, och känns alltså inte det minsta daterat.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons