När två författare blev en

Jujja och Tomas Wieslander skrev och gjorde allt tillsammans. Det dröjde många år för Jujja Wieslander att inse att de figurer de skapat inte dog när Tomas dog. På torsdag släpps den andra Mamma Mu-bok som hon skrivit ensam.

Publicerad
Mamma Mu som orm i den senaste boken, Mamma Mu klättrar i träd. Sven Nordqvists bilder har varit avgörande för Kråkans och Mammas Mus genomslagskraft, tror Jujja Wieslander.

Mamma Mu som orm i den senaste boken, Mamma Mu klättrar i träd. Sven Nordqvists bilder har varit avgörande för Kråkans och Mammas Mus genomslagskraft, tror Jujja Wieslander.

Annons

”Vem av er är Kråkan, vem är Mamma Mu?” Det var en fråga som Jujja och Tomas Wieslander ofta fick. Tillsammans gjorde de ett hundratal radio- och tv-program för barn, skivor och 13 böcker, bland annat böckerna om Kråkan och Mamma Mu. Kråkan - en egocentrisk besserwisser som egentligen är ganska osäker. Mamma Mu, en glad, vänlig optimist som vill lära sig och pröva allt.
Nej, så enkelt var det aldrig att Jujja var Mamma Mu och Tomas Kråkan. Men de levde ihop, arbetade och skrev ihop - och gjorde allt, allt, allt i livet tillsammans.
I år är det nio år sedan Tomas Wieslander dog, hastigt och oväntat.

– Det tog många år innan jag förstod att de figurer vi skapat inte hade dött bara för att Tomas var död och att figurerna krävde att få fortsätta finnas.
Bilderboken Mamma Mu åker rutschkana, som kom här om året, var den första Jujja Wieslander stod som ensam författare till. På torsdag släpps Mamma Mu klättrar i träd, den första kapitelboken om de två vännerna sedan 1991. Här klär Kråkan ut sig till höna och de planerar ett zoo. Tecknare är liksom förr Sven Nordqvist.
Jujja Wieslander fyllde 60 i somras. Barnen är stora sedan länge, barnbarnen närmare tonåren. Numer bor hon med nye maken i en by utanför Sala. Hennes leende är vänligt, öppet, strumporna randiga i svart och blått, det grå håret nyklippt. På slagbordet i ateljén bjuder hon på ciabatta och en vacker sallad av avocado, champinjoner och tomat.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons