Solglasögon minskar risk för grå starr

TT
Publicerad
Annons

Med en åldrande befolkning blir grå starr ett allt större problem. Men med bra solglasögon som skyddar mot ultravioletta strålning kan sjukdomen förhindras. Eller åtminstone skjutas upp.
Under de senaste tio åren har antalet operationer mot grå starr fördubblats. Grå starr innebär att ögats lins blir allt grumligare. Det ger synstörningar, som nedsatt syn. Under operationen avlägsnas den grumliga linsen med hjälp av ultraljud och sedan sätts en plastlins in.

– Befolkningen blir allt äldre och gråstarrkirurgi kommer att belasta samhällsekonomin allt mer. I ett världsperspektiv är det här ett gigantiskt problem, säger Per Söderberg, professor och ögonläkare på S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm.
Han poängterar hur angeläget det är att informera allmänheten om vikten av att använda bra solglasögon. Bra betyder att de ska ta bort all ultraviolett strålning, alltså både UVA- och UVB-strålarna. Bruna, grå eller grågröna solglasögon skyddar ögat bäst. Blå solglasögon däremot kan öka risken för skador på
näthinnans celler, eftersom de släpper igenom visst skadligt ljus.
Per Söderberg anser att även små barn bör använda solglasögon, eller solhatt och keps. Men allra helst bör de vara i skuggan.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons