”Visa Callenbergs konst i sin originalmiljö”

Ett exempel på Ingemar Callenbergs konstnärliga utsmyckning av insidan på Kolingsborg.
Ett exempel på Ingemar Callenbergs konstnärliga utsmyckning av insidan på Kolingsborg. Foto: Tomas Oneborg

Rädda Slussen, och börja med Kolingsborg. Det skriver Jan Ohlin i ett svar till Mårten Castenfors.

Publicerad
Annons

Mårten Castenfors kommentar om Kolingsborg i SvD 10 juni innehåller en rad faktafel. Till att börja med skriver Castenfors att rivningen beslutats av både den förra och nya majoriteten i Stadshuset. Det stämmer inte. Rivningsbeslutet togs av alliansen, grundat på felaktiga uppgifter om husets ålder, klassificering, skyddsvärde etcetera. Politikerna fick fel uppgifter, helt enkelt. Handlingarna korrigerades samma dag som beslutet togs. Detta i grunden felaktigt hanterade beslut har därefter ärvts av den nya majoriteten.
 
Slussenprojektet vill riva Kolingsborg innan man ens fått klartecken för bygget i övrigt, där både miljödom och plan för bussterminal saknas. Rivningen ska ske enbart för att lägga en provisorisk bro över platsen och kallas "trafikomläggningsåtgärd", men innebär demolering av en kulturhistoriskt värdefull byggnad.
 
Mårten Castenfors påstår att debatten styrs av "lobbyister med utmärkta mediakontakter". Så är det inte. Callenberggruppen sände in sin artikel till SvD på vanligt sätt. Den befanns intressant och togs in. Det är ämnet som har sprängkraft, inte kontakterna. 
 
Ingenting hindrar staden från att visa Callenbergs konst. Det handlar bara om att vilja. Som Mårten Castenfors väl vet är det fullt möjligt att ordna visningar för allmänheten, med några avspärrningar och personal på plats. Åtgärderna vore små jämfört med vad som gjorts för att graffitimålarna ska komma till.
 
Orsaken till stadens hållning är givetvis att staden inte vill att folk ska få tillträde. Ju fler som får se konsten i huset desto större blir skandalen. Mårten Castenfors medverkan i denna mörkläggning känns allt solkigare.
 
Slutligen utlovar konsthallschefen stor utställning 2016 på Liljevalchs, för att visa bilder av de vid det laget förstörda muralmålningarna. Vi tackar för inbjudan, en stor utställning om Callenberg låter fantastiskt, men dessa muralmålningar gör sig bäst i sin originalmiljö. 
 
Öppna huset för visningar av konsten! Stoppa sedan hela Slussenprojektet, detta monumentala vansinne som bara blir värre och dyrare för varje vecka. Iscensatt av politiker som inte begrep vad de gjorde, nu förverkligad av tjänstemän som hänvisar till beslut där inget längre stämmer. Rädda Slussen, och börja med Kolingsborg. 
 
Jan Ohlin
kulturdebatt@svd.se

Jan Ohlin är sammankallande i Callenberggruppen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons