Guld på vita duken

PRISUTDELNING. Så blev den av i alla fall. Oscarsgalan, efter att den långa författarstrejken tog slut. Hur bra den blir efter så korta förberedelser, knappt två veckor, får vi se på söndagsnatten. Här är i alla fall mina favoriter.

Jeanette Gentele
Publicerad
Annons

Bästa film är Försoning, Joe Wrights lysande filmatisering av Ian McEwans roman om de fruktansvärda konsekvenserna av en lögn i stunden. Jag faller för dess trohet mot boken och den egensinniga och samtidigt så vackra bildsättningen. Men frågan är om juryn inte föredrar den betydligt muskulösare No country for old men, en western i modern tappning av bröderna Coen med Javier Bardem som världens läskigaste skurk, välförtjänt nominerad för bästa manliga biroll.

Bästa kvinnliga skådespelare tycker jag att Marion Cottilard är som Edith Piaf i La vie en rose. I verkligheten har hon ingen större likhet med sparven mer än ett sött ansikte. Dessutom är hon lång i motsats till Piaf som var mini- liten. Men framförallt gestaltar Cottilard sångerskans utveckling från busig gamäng till passionerad konstnär och strängt skyddshelgon för den franska visan på ett gripande sätt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons